Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De schoonheid, die door Wilde tot Goddelijke Sarah werd gekroond.

(voor Sarah Bernhardt (1844 - 1923))

Je bent geboren als Rosine Bernhardt op 22 oktober 1844 in Parijs. Jouw moeder was Julie Bernardt, in 1821 in Amsterdam geboren. Je vader was onbekend. Julie's vader was de rondreizende, beruchte, Joodse handelaar en een kleine crimineel Moritz Baruch Bernardt en haar moeder was Sara Hirsch, die in 1829 overleed. Ze werd 32 jaar. Moritz hertrouwde met Sara Kinsbergen. Jouw moeder en haar jongere zus Rosine gingen naar Parijs. Jouw moeder was een courtisane, die Youle genoemd werd.

Als meisje werd je naar Grandchamp gestuurd, een kloosterschool van de Augustinessen en nabij Versailles. In 1860 ging je naar het Conservatoire de Paris en je werd een studente aan de Comédie Française. Je veranderde jouw voornaam en je voegde een 'h' aan jouw achternaam toe.
In 1862 debuteerde je als actrice in 'Iphigénie' van Jean Racine. Je had de titelrol. Je overdreef en vervormde jouw levensfeiten.

Je ging naar België, waar je de minnares van de edelman/prins Charles-Joseph Lamoral de Ligne werd. Rond 1864 maakte Félix Nadar weergaloze foto's van jou. In 1864 werd jullie zoon Maurice geboren. Maurice werd later manager/agent voor diverse theaters en artiesten, ook voor jou, met weinig resultaten. Hij trouwde met de Poolse prinses Maria Jablonowska. Prins Charles-Joseph vroeg jou ten huwelijk, maar zijn familie manipuleerde jou om dat te weigeren, wat meteen de relatie stopzette. Je werd een chique courtisane en je verdiende veel geld. Je sliep in een kist om jouw tragische acteerrollen te kunnen begrijpen, beweerde je.

In 1866 begon je in het Théâtre de l'Odeon op te treden, waar je tijdens de Frans-Pruisische oorlog een ziekenhuis van maakte. In 1872 ging je naar de Comédie Française terug en speelde je o.a. de titelrol in 'Zaïre' van Voltaire. Je speelde in heel Europa, Amerika en over de gehele wereld. Na een optreden in Londen gooide Oscar Wilde een bos lelies aan jouw voeten en hij noemde jou 'The Divine Sarah!', wat altijd jouw bijnaam is gebleven.
In 1876 overleed jouw moeder in Parijs.

In 1882 trouwde je in Londen met de Griekse acteur Jacques Damala, die aan morfine verslaafd was. Hij trok ooit op een podium jouw jurk af, waardoor het publiek jouw blote billen zag. Eind 1882 verliet Jacques jou en mocht jij zijn schulden voor de drugs en de hoeren betalen.
In 1883 was je de minnares van de schrijver Jean Richepin en na jouw tournee door Scandinavië was Jacques weer in jouw huis gaan wonen. Je stuurde hem naar afkickklinieken en naar een hotel in een buitenwijk. Jacques overleed in 1889 in een Parijse hotelkamer door een overdosis morfine. Hij werd 34 jaar.

Jouw bekendste rol was in 'La Dame aux Camélias' van Alexandre Dumas fils. Je coachte o.a. de actrice/courtisane Liane de Pougy, die je adviseerde om op het podium haar mooie mond dicht te houden.
Je was bevriend met Gustave Doré, Victor Hugo, Georges Clairin, die jou portretteerde, de acteur Jean Mounet-Sully, met wie je ook het bed deelde, Alphonse Mucha, die in 1899 jouw beroemde slangvormige armband ontwierp, en de Nederlandse acteur Lou Tellegen, met wie je een relatie had en die in 1934 zichzelf met een schaar heeft doodgestoken. Hij werd 52 jaar.
Je was ook met de overduidelijk lesbische schilderes Louise Abbema bevriend, die jou schilderde en beminde.

Jij was net als Lillie Langtry de minnares van Edward, de Prins van Wales. In 1900 debuteerde je als filmactrice in de film 'Le Duel d'Hamlet'. Je speelde in acht speelfilms en twee biografische films. In 1912 speelde je in 'Les Amours de la reine Élisabeth', wat een wereldsucces was.

Op 26 maart 1923 overleed je in Parijs door uremie en nierfalen. Jouw zoon hield jou in zijn armen. Je werd 78 jaar en je bent op het kerkhof Père-Lachaise begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 10 januari 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.5 met 2 stemmen 103Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)