Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Het naaktdansen terecht tot een hoge kunstvorm verheven

(voor Claire Bauroff (1895 - 1984))

Je bent geboren op 26 februari 1895 in Weissenhorn, Beieren, net als de kunstschilders Frans Martin Kuen en Konrad Huber. Huber was een leerling van Kuen en hij trouwde na zijn overlijden in 1771 met zijn weduwe. Weissenhorn ligt aan de rivier Roth. Van 1913 tot 1915 nam je in München acteer- en danslessen.

Je kreeg danslessen van de pedagoog en gymnastiekleraar Rudolf Fritz Karl Berthold Bode, die in 1881 in het Noord-Duitse Kiel was geboren. Hij hamerde op de heelheid van de beweging, het ritmisch ontwerp en de wisselwerking tussen lichaam en geest. Rudolf was getrouwd met Elly Drenkmann en in 1932 werd hij lid van de NSDAP en later was hij een aanhanger van het nazisme. Hij was idolaat van de filosoof Ludwig Klages, die lid was van de 'Munich Cosmic Circle' (Kosmikerkreis).

De Kosmikerkreis bestond o.a. uit de leden Karl Wolfokehl, die getrouwd was met Hanna, de dochter van de componist Willem de Haan, de dichter Stefan George, de ziener/gnosticus/mystagoog Alfred Schuler, de schrijver Ludwig Derleth, de schrijver Oscar A.H. Schmitz, de schilder/graficus/boekkunstenaar Melchior Lechter, die tijdens een bezoek aan het graf van Rainer Maria Rilke overleed, en niemand minder dan onze eigen dichter Albert Verwey. Ze konden zich vinden in de herinterpretatie van het werk van Johann Jakob Bachofen en het werk van Goethe en Nietzsche.

Jij was lid van een dansgroep in München, die door Andreas P. Scheller werd geleid, die jou de moderne dans leerde. Verder werkte je ook als een toneel- en filmactrice. In 1920 speelde je in de Hongaarse film 'Pán' van Pál Fejös, met Mara Jankovszky in de hoofdrol. In datzelfde jaar speelde je ook in de film 'Primavera'. Vanwege de strenge censuur in Hongarije mocht 'Pán' daar niet worden vertoond. In de jaren twintig werd je beroemd vanwege jouw artistieke naaktdansen in Duitsland en Oostenrijk. Jouw optredens in de Berlijnse vaudeville-Bühne 'Scala' waren een enorm succes.

In 1922 had je een affaire met de schrijver Hermann Broch, die in 1923 scheidde van Frances de Rothermann. Hij schreef het gedicht 'Die Tänzerin' voor jou en hij hield tot zijn overlijden in 1951 schriftelijk contact met jou.

Jouw grootste roem verkreeg jij met de naaktfoto's, die Trude Fleischmann van jou maakte. Deze foto's dienden als reclame voor jou als naaktdanseres en ze werden volop gepubliceerd, o.a. in de 'Berliner Illustrierte Zeitung', 'Die Bühne', 'Die Dame', 'Moderne Welt', 'Wiener Bilder', 'Wiener Magazin' en 'Wiener Mode'. Dit veroorzaakte een schandaal en dus heel veel aandacht. Trude was een Oostenrijks-Amerikaanse, Joodse fotografe, die stage liep bij de Joodse Dora Kallmus, die o.a. Alma Mahler, Anna Pavlova, Gustav Klimt, Anita Berber, Marlene Dietrich, Coco Chanel en Marc Chagall had gefotografeerd. Haar zus Anna en vele, andere familieleden werden door de nazi's vermoord.

Trude fotografeerde o.a. Albert Einstein, Lotte Lehmann, Oskar Kokoschka, Grete Wiesenthal en Stefan Zweig. In 1925 verscheen je ook naakt in de film 'Wege zu Kraft und Schönheit' van Wilhelm Prager. Deze film verheerlijkte het menselijke lichaam en was een voorloper van de nazi-lichaamscultus, die in de propaganda-films van Leni Riefenstahl werd getoond. In feite kopieerde Leni deze film. Jij propageerde in deze film vooral jouw voorliefde voor het nudisme.

Op 7 februari 1984 overleed jij in Weissenhorn. Je werd 88 jaar. Je schreef ook gedichten en in 2011 verscheen jouw verzamelbundel 'Wandlung aber ist das Leben' bij Amber Verlag.

Schrijver: Joanan Rutgers, 16 januari 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.5 met 2 stemmen 68Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)