Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Je wist met eenvoud meesterwerken te creëren

(voor Marianne Clouzot (1908 - 2007))

Je bent geboren op 6 augustus 1908 in Le Vésinet in een villa, die door jouw oma was gehuurd.
Jouw vader was de bekende kunstcriticus Henri Clouzot. Door jouw zwakke gezondheid ging je weinig naar school en besteedde je de meeste tijd aan tekenen. Op jouw tiende verkocht je jouw eerste tekeningen aan galerie Devambez. Jouw vader leerde jou aquarelleren en hij stimuleerde jou in jouw artistieke roeping. Van 1923 tot 1928 was je lid van de Centrale Unie van Decoratieve Kunsten in Parijs. In 1928 werd je een leerlinge aan de Academie van André Lhote aan 18 rue d'Odessa in Montparnasse, opgericht in 1922.

André Lhote was geboren op 5 juli 1885 in Bordeaux. Hij was een gematigde aanhanger van het kubisme en hij gaf zomercursussen in zijn huis in het hoogst pittoreske dorp Mirmande, dat hij in 1924 had gekocht, toen het dorp bijna verlaten was en de meeste huizen in puin lagen. Vele kunstenaars gingen ook in Mirmande wonen en werken, o.a. Marcelle Rivière. Je deed mee aan vele exposities, o.a. bij de Salon d'Automne en de Salon des Artistes Indépendants.

Vanaf 1935 werkte je samen met de couturier Jacques Heim. Tot 1960 ontwierp je stoffen voor hem. In 1940 illustreerde je 'Three Tales' van Francis Jammes. Van 1943 tot 1948 werkte je samen met de keramist Paul Pouchol. Naast de keramiek en de grafiek deed je ook gepassioneerd aan modelleren. Paul was tevens een beeldhouwer en een schilder. Andere leerlingen van hem waren o.a. de dichter Lanza del Vasco, Georges Jouve en zijn nicht Denise Picard.

Tussen 1940 en 1979 illustreerde je ruim 85 boeken o.a. van Gérard de Nerval, André Gide, Paul Valéry, Frédéric Mistral, voor wie je bij 'Mireille' 50 gouaches maakte, en Christian Pineau, een kinderboekenschrijver/verzetsheld, die in het concentratiekamp Buchenwald heeft gezeten.
Je maakte eveneens vele illustraties voor kinderboeken, o.a. voor de Bibliothèque rose en specifiek voor Hachette Jeunesse, voor de kinderen van 6 tot 12 jaar. Deze collectie bestaat nog steeds en is in 1853 door de uitgever Louis Hachette gestart. Enid Blyton was de bekendste schrijver voor deze jeugdliteratuur en de charismatische Zénaïde Fleuriot verzorgt ook een aanzienlijk deel. Tevens werden er 28 delen van 'Lili' gepubliceerd, geschreven door Marguerite Thiebold.

In 1978 exposeerde je olieverfschilderijen in Spanje. In de vroege jaren tachtig maakte je drie albums met als thema's Slaap, Spiegel en Coma.
De poëzie bleef jouw gewenste steun bij jouw inspiratie. Bij 'De Vogel Kleine Meid' van Lucie Ranzier-Fontayne maakte je 32 illustraties.

Je had diverse relaties en je was bevriend met de schrijfster Annie Persuy.

Je overleed op 23 juli 2007 in Niort aan de oevers van de Sèvre. Je werd 98 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 2 februari 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 3 stemmen 831Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)