Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Je vree o.a. met de nicht van Oscar Wilde

(voor Alla Nazimova (1879 - 1945))

Je bent geboren als Marem-Ides Leventon op 22 mei 1879 in Jalta, op de Krim. Jouw Joodse ouders waren de apotheker Yakov Abramovich Leventon en Sara Lvovna Horowitz. Je was de jongste van drie kinderen. Je groeide op in een disfunctioneel gezin en op jouw achtste zijn jouw ouders gescheiden. Daarna verbleef je op kostscholen en bij familieleden en pleeggezinnen.

Als tiener kreeg je acteerlessen aan de Academie voor Toneel in Moskou. Je werd lid van het Konstantin Stanislavski's Moskou Kunst Theater. Jouw artiestennaam was Alla Nazimova.

In 1899 trouwde je met de acteur Sergei Golovin. Je kreeg een kind van hem of van jouw minnaar Pavel Orlenev. In 1903 was je al een gevierde actrice in Moskou en Sint-Petersburg. Met jouw vriend, de flamboyante acteur Pavel Orlenev, ging je o.a. naar Berlijn en Londen.
In 1905 emigreerde je naar New York City en begon je een Russischtalig theater aan de Lower East Side. Dit was geen succes en Pavel ging naar Rusland terug.

Jij bleef en door de producer Henry Miller, getrouwd met de actrice Bijou Heron, debuteerde je in november 1906 op Broadway. Je speelde als Hedda Gabler de titelrol in dit dramatische toneelstuk van Henrik Ibsen. Hedda zette een concurrerende schrijver van haar man aan tot zelfdoding om daarna zelf zelfdoding te plegen. De dichteres Dorothy Parker vond jou de allermooiste Hedda Gabler. Je werd al snel extreem populair. Je bleef een belangrijke Broadway-ster en er werd een theater naar jou vernoemd. Je speelde vaak in de toneelstukken van Henrik Ibsen en Anton Tsjechov.

Van 1912 tot 1925 had je een nooit uitgevoerd lavendel-huwelijk met de Engelse regisseur Charles Bryant, die in 1925 echt trouwde met de 20 jaar jongere Marjorie Gilhooley, met wie hij twee kinderen kreeg, Charles en Sheila.

In 1916 debuteerde je als filmactrice in 'War Brides' van Herbert Brenon, waarin je als Joan de hoofdrol speelde. In 1918 speelde je Joline in de dramafilm 'Revelation' van George Baker. In 1918 speelde je ook de hoofdrol als Hassouna in de dramafilm 'Eye for Eye' van Albert Capellani. De moeder van de acteur Richard Barthelmess, de actrice Caroline Harris, leerde jou Engels spreken. In 1917 tekende je een contract met Metro Pictures en kreeg je een weeksalaris van 13.000 dollar. Je verhuisde naar Hollywood en je werd steenrijk.

In 1923 scheidde je van Golovin. Jouw schijnhuwelijk met Charles veroorzaakte een schandaal en beschadigde jouw carrière. Je had een seksuele relatie met de actrice Jean Acker, de kortstondige vrouw van Rudolph Valentino, die op zijn 31-ste door pleuritis overleed en die een verborgen homoseksueel was.
Je had o.a. een lesbische relatie met de actrice Eva Le Galliene, de filmregisseuse Dorothy Arzner, de schrijfster Mercedes de Acosta, de nicht van Oscar Wilde, Dorothy Wilde, de surrealistische schilderes Bridget Bate Tichenor en de actrice Glesca Marshall, met wie je van 1929 tot aan jouw overlijden samen leefde.

De laatste film, waarin je meespeelde, was 'Since You Went Away' van John Cromwell uit 1944, met Claudette Colbert in de hoofdrol en met de 16-jarige Shirley Temple.

Je was bevriend met de actrice Edith Luckett Davis, met wie je samen speelde en die de moeder van de First Lady Nancy Reagan was. Je was zelfs Nancy's peettante.

Op 13 juli 1945 overleed je in het Good Samaritan Hospital in Los Angeles door een hartinfarct. Je werd 66 jaar en jouw as werd in de Forest Lawn Memorial Park Cemetery in Glendale bijgezet.

Schrijver: Joanan Rutgers, 4 februari 2017


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 2 stemmen 606Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)