Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Toen schilderen nog echt een kunstvorm was

(voor Annie Swynnerton (1844 - 1934))

Je bent geboren als Annie Louisa Robinson Swynnerton op 26 februari 1844 in Hulme, Manchester. Jouw vader was de advocaat Francis Robinson en jouw moeder was Ann Sanderson. Je had zes zussen, waarvan Emily en Julia ook kunstenaressen waren.
Als kind verhuisde je naar Chorlton-on-Medloch en daarna naar Greenheys. Jullie waren Methodisten. Emily, Julia en jij waren stichtende leden van de Manchester Society of Women Painters, die ook in Manchester naakte mannen wilden schideren.

Vanwege financiële problemen verkocht jij jouw aquarellen. Jouw werk werd beïnvloed door de prerafaëlieten. In 1871 studeerde je aan de Manchester School of Art. Je won een gouden prijs en een beurs voor een olie- en waterverf schilderij. Van 1874 tot 1876 nam je kunstlessen in Rome, samen met jouw vriendin en jouw collega-kunstenares Susan Isabel Dacre. Van 1877 tot 1880 studeerden jullie aan de Académie Julian in Parijs. Jij werd vooral door het werk van Jules Bastien-Lepage beïnvloed.

In 1879 schilderde je minister William Gaskell, de echtgenoot van de schrijfster Elizabeth Gaskell. Je schilderde vele leden van de familie Gaskell, o.a. Agnes en Louisa. Verder o.a. de feministe/schrijfster Millicent Fawcett, de suffragette Louisa Garrett Anderson, de schrijver Henry James en de componiste Ethel Smyth. Je exposeerde in de Royal Academy of Arts en John Singer Sargent kocht jouw werk. In 1880 portretteerde je Susan Dacre. In 1880 schilderde je 'Tryst of A Salford Lass', dat door de bierbrouwer Henry Boddington is gekocht, die het aan de Salford kunstgalerie schonk.
In Rome had je je aanstaande man Joseph ontmoet, waar hij aan de Academie van Sint-Lucas studeerde.

In 1883 trouwde je met de beeldhouwer Joseph William Swynnerton, geboren op 6 juli 1848 op het Isle of Man. Na het trouwfeest woonde je met hem in Rome.
Jouw beroemde schilderij 'Cupido en Psyche' werd in 1891 in de Walker Gallery geëxposeerd. Je werd beïnvloed door George Frederic Watts en Edward Burne-Jones en je werkte aan figuratieve en allegorische onderwerpen. In 1892 schilderde je 'Mater Triumphalis'. In 1895 schilderde je 'The Sense of Sight', een engel, die de aarde bezoekt. In 1900 schilderde je 'Glow Worm' en in 1904 'New Risen Hope'.
Je had een atelier in het Londense Sheppard's Bush.

Jouw man Joseph overleed op 8 augustus 1910 door hartfalen in Port St. Mary, Isle of Man. Hij werd 62 jaar. Hij is begraven op het Maughold kerkhof. Je was zwaar verdrietig.
Je woonde afwisselend in Chelsea (Londen) en Rome. Uiteindelijk woonde je op Hayling Island. Met de hulp van John Singer Sargent werd je in 1922 het eerste vrouwelijke lid van de Royal Academy of Arts. Aan het einde van jouw leven had je last van bijziendheid.
Op 24 oktober 1934 overleed je in Londen. Je werd 89 jaar en je bent begraven op het kerkhof van de St. Mary Church in South Hayling. Op je grafsteen staat 'I have known love and the light of the sun'.

Schrijver: Joanan Rutgers, 11 februari 2017


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 1 stemmen 64Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)