Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Worstelend met dominante, vrouwvernederende macho's

(voor Louise Jane Jopling (1843 - 1933))

Je bent geboren als Louise Jane Goode op 16 november 1843 in Manchester. Jouw rijke vader T.S. Goode werkte als magnaat bij de spoorwegen. Je was het vijfde kind.
Op jouw zeventiende, toen jouw ouders al overleden waren, trouwde je met de ambtenaar Frank Romer. Een vriendin van Frank, barones Charlotte de Rothschild, stimuleerde jou om kunstschilderes te worden. Frank was in Parijs de secretaris van Baron Nathaniel de Rothschild. Vanwege zijn gokverslaving werd hij ontslagen.

In 1867-1868 was je in Parijs de leerlinge van de romantische portret- en landschapsschilder Charles Joshua Chaplin. Hij was bekend van zijn elegante portretten van jonge vrouwen. In Parijs studeerde je ook bij de Belgische schilder Alfred Stevens. Je exposeerde bij de Salon en je werkte van 1870 tot 1873 in de Royal Academy of Arts.
Twee kinderen van Frank en jou overleden op jonge leeftijd.
Frank was jaloers op jouw roem en hij verliet jou en de kinderen, terwijl hij ook dreigde jouw schilderijen in te pikken.

In 1873 overleed jouw man Frank en in 1874 trouwde je met Joseph Middleton Jopling, die een kunstenaar voor het weekblad 'Vanity Fair' was, vooral bekend vanwege de karikaturen, zoals 'Oscar Wilde' door Carlo Pellegrini. Joseph was een kunstschilder, geboren in 1831.
In 1874 verkocht je jouw schilderij 'Five Sisters of York' op de Philadelphia Exposition en in 1878 op diezelfde expositie 'The Modern Cinderella'.
In 1875 is jouw zoon Lindsay geboren.
In 1883 verloor je een portret-opdracht aan Sir John Everett Millais, die 1000 guineas kreeg, terwijl jou maar 150 guineas werd geboden. De seksuele discriminatie op financieel gebied was in jouw tijd nog veel erger dan nu.

Joseph en jij kregen nog een zoon Percy. Jij was de kostwinner van het gezin, wat je zwaar en stressvol vond. Je zorgde voor een noodzakelijke, constante productie, reguliere verkoop en een permanente zoektocht naar opdrachten en klanten. Je maakte portretten van de adel, rijke financiers en actrices.
Jouw atelier in Chelsea was door de architect William Burges ontworpen. Jouw sociale kring bestond o.a. uit Oscar Wilde, Kate Dickens, de actrice Ellen Terry, Walter Campbell, mister Sargent en de dames Archibald.
Tijdens een feest in jouw huis uitte Whistler een boutade, waarna Wilde antwoordde: 'Wat had ik graag gewild, dat ik dat had gezegd!' Whistler reageerde: 'Dat zul je, Oscar, dat zul je!'.
Eind 1884 overleed Joseph.

Jij was lid van de Society of Women Artists en de Royal Society of Portrait Painters, in 1891 opgericht uit onvrede over het selectie-beleid van de Royal Academy voor hun jaarlijkse expositie. Je bent zelf door Millais en Whistler geportretteerd.

In 1887 trouwde je met de advocaat George W. Rowe. In 1887 stichtte je jouw eigen schilderkunstschool en schreef je over het kunstonderwijs. Je verdedigde het recht van vrouwelijke kunststudenten om met mannelijke naaktmodellen te werken. Je was een actieve feministe in tal van zaken, zoals het vrouwenkiesrecht en de Victoriaanse jurkhervorming. Je schreef gedichten en journalistiek.

In 1925 verscheen jouw autobiografie 'Twenty Years of My Life'.
Op 19 november 1933 overleed je in de Manor Farm, in Chesham Bois, Buckinghamshire.
Je werd 90 jaar en je bent in de Cheshem Bois Cemetery begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 13 februari 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 3 stemmen 62Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)