Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De reddende engel van Sir Paul McCartney

(voor Lady Linda McCartney (1941 - 1998))

Je bent geboren als Linda Louise Eastman op 24 september 1941 in New York. Jouw vader was Leopold Vail Epstein, een Joods-Russische immigrant. Hij veranderde zijn naam in Lee Eastman. Hij was een showbusiness-advocaat en een kunstverzamelaar. Jouw moeder was Louise Sara Lindner, erfgename van het Lindner-warenhuis fortuin.

Je vader was bevriend met Willem de Kooning en hij verzamelde zijn werken en die van Mark Rothko. Jouw oudere broer heet John en jouw jongere zussen heten Laura en Louise. Op jouw vierde schreef Jack Lawrence, op verzoek van jouw vader, het lied 'Linda' voor jou. Buddy Clark zong het en het stond op nummer één.

Jij groeide op in Scarsdale, een buitenwijk van New York City, waar je naar de Scarsdale High School ging. Yoko Ono woonde ook in Scarsdale. In 1959 behaalde je jouw diploma en ging je naar het Vermont College, waar je in 1961 een Associate of Arts graad ontving. Je had geen zin om intellectueel op academisch niveau te gaan studeren, je ging liever paardrijden en met jouw honden dollen. Je was een natuurmens. Je ging naar de Universiteit van Arizona, waar je hoofdvak Fine Arts was.

In maart 1962 overleed jouw moeder door een vliegtuigongeluk in Queens. In juni 1962 trouwde je met Melville See en op 31 december 1962 werd jullie dochter Heather Louise geboren. Melville en jij studeerden samen kunstgeschiedenis. In juni 1965 zijn Melville en jij gescheiden, omdat jullie levensstijl te verschillend was. Je kreeg een relatie met de fotograaf David Dalton en je kreeg de smaak van het fotograferen te pakken, met name het fotograferen van muziekgroepen. Op een jacht fotografeerde je aan één stuk door The Rolling Stones, die duidelijk onder invloed van de drugs waren. Op de Universiteit van Arizona leerde Hazel Larsen Archer jou het fotograferen van paarden.

Op 15 mei 1967 ontmoette je Paul McCartney in de Bag O'Nails club in Londen en een jaar later ontmoette je hem in New York en het klikte in alle opzichten. John Lennon zat in de vensterbank van zijn huis liedjes voor jou te zingen. Samen met Heather ging je bij Paul in Londen wonen. Op 12 maart 1969 trouwde je in Marylebone met Paul en een week later trouwde John Lennon met Yoko Ono. In 1970 gingen The Beatles uit elkaar. Paul zakte in een diepe depressie. Hij verdoofde zichzelf met whisky en hij kwam zijn bed niet meer uit. Jij wist hem op te beuren en hij leerde jou keyboards te spelen.

Op 28 augustus 1969 werd jullie dochter Mary geboren, die ook een fotografe is geworden. In mei 1971 verscheen jullie album 'Ram', met 'Uncle Albert/Admiral Halsey', wat in Amerika op nummer één stond. Op 13 september 1971 werd jullie dochter Stella geboren, die een mode-ontwerpster is geworden. In 1971 hebben Paul en jij de band Wings opgericht, wat zeven albums heeft opgeleverd. Het bekendste nummer 'Mull of Kintyre' kwam op nummer één te staan. Op 12 september 1977 werd jullie zoon James geboren, die een muzikant/songwriter is geworden. Heather is een kunstenares geworden. In 1979 verscheen het laatste album van Wings.

Jullie verbleven ook graag in jullie boerderij in West-Schotland, waar jullie van de rust en de prachtige natuur genoten. Jij maakte vegetarische kookboeken en als vegetarisch echtpaar streden jullie voor de rechten van de dieren. Je startte ook een lijn van bevroren, vegetarische maaltijden, de Linda McCartney Foods, nu onderdeel van de Hain Celestial Group. In 1984 werd je gearresteerd vanwege marihuana-bezit, iets wat Paul meerdere keren is overkomen. Je vond het trouwens maar licht spul in vergelijking met harddrugs. Tegenwoordig is de werking van dat 'lichte spul' zodanig opgeschroefd, dat het aan harddrugs grenst.

Begin jaren negentig overleed jouw vader. In 1995 werd er bij jou borstkanker geconstateerd, wat zich naar de lever uitzaaide. Op 17 april 1998 overleed je in de familieranch in Tucson, Arizona. Jouw familie was erbij aanwezig. Je werd 56 jaar en jouw as is op jullie boerderij in Sussex verstrooid.

Schrijver: Joanan Rutgers, 20 februari 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 1 stemmen 59Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)