Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De flitsende buurvrouw van Lord Alfred Tennyson

(voor Julia Margaret Cameron (1815 - 1879))

Je bent geboren als Julia Margaret Pattle op 11 juni 1815 in Calcutta. Jouw vader was James Pattle, een koloniaal ambtenaar van de British East India Company in Calcutta, in 1600 opgericht door koningin Elizabeth de Eerste. Jouw moeder was Adeline de l'Etang, een dochter uit een Franse, adellijke familie. Haar vader was Chevalier Antoine de l'Etang, officier in de Garde du Corps van koning Lodewijk XV1 en de persoonlijke bewaker van koningin Marie Antoinette.

De vrouwen in jouw familie waren allemaal bejubelde schoonheden, behalve jij, volgens jouw familie. De schrijfster Virginia Woolf was een verre nicht van jou. Jouw zus Virginia was de moeder van de feministische filantroop Lady Isabella Caroline Somers-Cocks, die met de homoseksuele Lord Henry Somerset trouwde en scheidde. Je werd in Frankrijk opgeleid en daarna ging je naar India terug.

In 1838 trouwde je met de 20 jaar oudere Charles Hay Cameron, een jurist en lid van de Law Commission in Calcutta. Jullie kregen samen vijf kinderen. In 1848 ging Charles met pensioen en verhuisden jullie naar Londen. De zus van Charles, Sarah Prinsep, hield een salon in het Little Holland House in de wijk Kensington, waar jij 21 jaar woonde, genoot en als fotografe werkte. Er kwamen namelijk geregeld bekende schrijvers en kunstenaars. Rond 1851 ben je door George Frederic Watts geschilderd.

In 1860 bezocht je Farringford House van de dichter Lord Alfred Tennyson in Freshwater op het Isle of Wight. Je raakte verliefd op het eiland en je kocht twee aangrenzende huizen in Freshwater, die je via een gotische toren met elkaar verbond. Je was bevriend met jouw buren, Lord Alfred Tennyson en Lady Emily Tennyson en hun kinderen. Jouw huis heette Dimbola Lodge, vernoemd naar de familiaire koffieplantage in Dimbola, Ceylon.

In 1863 kreeg je van jouw dochter een fotocamera en dat was het begin van jouw weergaloze carrière. In het riante Dimbola Lodge maakte jij jouw meest succesvolle foto's. Je werd lid van de fotografische verenigingen van Londen en Schotland. Je probeerde in jouw foto's de schoonheid te vangen. Van de fotograaf/kunstschilder David Wilkie Wynfield leerde je de techniek van soft-focus bij het maken van fancy portraits. David had jouw de schoonheid van de fotografie leren zien. Zijn invloed was bepalend voor jouw werk. Hij was één van de eersten, die zijn fotoportretten op grootformaat afdrukte. Hij werd net als jou geassocieerd met de prerafaëlieten.

Jij fotografeerde jouw modellen talloze keren achter elkaar. Door lange belichtingstijden of het opzettelijk onscherp stellen van de lens creëerde je een suggestieve vaagheid. Je maakte vele portretten van beroemdheden, o.a. van Virginia Woolf, Julia Jackson, de moeder van Virginia Woolf, Charles Darwin, Robert Browning, Mary Ryan, Mrs. Herbert Duckworth, May Prinsep, Isabel Bateman, Thomas Carlyle, Alice Liddell, Annie Chinery, Ellen Terry, William Holman Hunt en Henry Wadsworth Longfellow.

Jouw portretfoto's waren extra belangrijk, omdat het vaak de enigste, bestaande foto's van beroemde mensen waren. Je fotografeerde ook historische scènes en personages uit literaire boeken. In 1875 verhuisde je naar Ceylon, waar je bleef fotograferen, ondanks de moeilijk verkrijgbare chemicaliën en zuiver water voor het ontwikkelen en afdrukken van de foto's. Van jouw foto's in Ceylon zijn maar weinig bewaard gebleven.

Op 26 januari 1879 overleed je in Kalutara door een longontsteking. Je werd 63 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 2 maart 2017


Geplaatst in de categorie: fotografie

4.0 met 1 stemmen 435Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)