Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Door jouw vader sterk verwant met John Keats

(voor Ann Mary Newton (1832 - 1866))

Je bent geboren op 29 juni 1832 in Rome. Jouw vader Joseph Severn was de Engelse consul in Rome en een portretschilder. Bovendien was hij bevriend met de dichter John Keats. In september 1820 reisde hij met Keats naar Rome, waar ze in een appartement op 26 Piazza di Spagna woonden, met het uitzicht op de monumentale Barcaccia fontein van Gian Lorenzo Bernini, die in 2015 door Feyenoord-hooligans ernstig is beschadigd.

Jouw vader beschreef wat John Keats die tijd in Rome deed en meemaakte. Hij was ook bevriend met William Haslam en Charles Armitage Brown, dik bevriend met Keats, en 17 maanden bij hem inwonend. Jouw vader verpleegde Keats tot op zijn sterfbed op 23 februari 1821 in Rome. Keats overleed door tuberculose en hij werd 25 jaar. Jouw vader was ook bevriend met de verloofde van Keats, Fanny Brawne.

Jouw moeder was Elizabeth Montgomerie, de buitenechtelijke dochter van Lord Archibald Montgomerie en Lady Priscilla Fane, Gravin van Westmorland, een mistige kunstenares. Elizabeth en Joseph kregen samen zeven kinderen, o.a. jij. Je had een succesvolle carrière en een tijd ondersteunde jij de familie. Je maakte ook een aantal portretten van de koninklijke familie, zoals van koningin Victoria, haar neef en haar kinderen. Victoria werd op haar vierde al meesterlijk en koddig door Stephen Poyntz Denning geschilderd. Op haar zestiende maakte ze een niet onverdienstelijk zelfportret. Jouw vader is vooral bekend om zijn portretten van Keats.

In 1841 ging je naar Engeland en was je in de leer bij George Richmond, die in 1850 Charlotte Brontë portretteerde. George was getrouwd met Julia Tatham en hij misbruikte jou door jou kopieën van zijn portretten te laten maken. Jouw zelfportret is één van de mooiste zelfportretten, die ik ken, zo zuiver, intens en kleurrijk. In 1852 werd jouw eerste schilderij 'The Twins' in de Royal Academy of Arts gepresenteerd, een portret van jouw jongere broer en zus. In 1857 kreeg je in Parijs les van de in Dordrecht geboren romantische schilder Ary Scheffer, die het volgende jaar overleed. Jouw portret van Mary Hamilton Bruce, Gravin van Elgin, werd zo goed ontvangen, dat je vele opdrachten in Engeland kreeg.

Je was gespecialiseerd in kinderportretten en je werkte met kleurpotloden, krijt, pastel en aquarel. Je reisde naar rijke mecenassen, bij wie je in hun huizen schilderwerk verrichtte. In 1861 trouwde je met de archeoloog Charles Thomas Newton, geboren op 16 september 1816 in Bredwardine. Hij was de zoon van een predikant en bevriend met John Ruskin en werkzaam voor het British Museum. Hij vond o.a. de Leeuw van Knidos. Jij maakte tekeningen van de Griekse beeldhouwkunst voor zijn openbare lezingen en je maakte illustraties voor zijn geschiedenisboeken en reisontdekkingen. Jij maakte ook komische karikaturen van jouw familieleden. Charles werd de bewaarder van de Griekse en Romeinse oudheden in het British Museum.

Op 2 januari 1866 overleed jij aan de mazelen in jouw huis op 74 Gower Street in Bloomsbury, Londen. Je werd 33 jaar.

In 1871 hertrouwde jouw vader met Joan Ruskin Agnew, een nicht van de kunstcriticus John Ruskin. Jouw vader overleed op 3 augustus 1879 en hij is naast John Keats begraven, op de Protestantse Begraafplaats in Rome. Tussen hen in is Joseph's zoon Arthur begraven, die in de wieg overleed.

Schrijver: Joanan Rutgers, 4 maart 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 1 stemmen 30Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)