Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De tijd van juwelengrijperij betekende jouw wrange einde

(voor Lina Cavalieri (1874 - 1944))

Je bent geboren op 25 december 1874 in Rieti, Italië. Op jouw vijftiende overleden jouw ouders en werd je naar een rooms-katholiek weeshuis gebracht. Je was diep ongelukkig door de strenge discipline van de nonnen. Je ontsnapte door je aan te sluiten bij een reizende theatergroep.

Op jonge leeftijd belandde je in Parijs, waar jouw schone verschijning overal deuren voor jou opende en je werd een zangeres in een concertcafé. Je zong in meerdere cafés en variété-theaters. Verder nam je klassieke zanglessen bij de Comédie-Française. In 1900 maakte jij jouw operadebuut in de Teatro National de São Carlos in Lissabon, als Nedda in 'Pagliacci'.

In 1900 trouwde je met de Russische prins Alexander Vladimirovitsj Bariatinski, de latere schoonzoon van tsaar Alexander de Tweede. Alexander en jij kregen een zoon, Alexander. In 1900 maakte Cesare Tallone een mooi portret van jou in een lange blauw-witte jurk. In 1901 werd je door Giovanni Boldini geportretteerd in een zwarte, nauwsluitende jurk met een lange parelketting. Adulfo Müller-Ury schilderde jou ook. In 1904 zong je bij de Opera de Monte-Carlo en in 1905 bij het Sarah Bernhardt theater in Parijs.

Je was de tegenspeelster van Enrico Caruso in de opera 'Fedora' van Umberto Giordano, waarmee je ook in New York City schitterde. Je trad op met de Metropolitan Opera en in 1907 zong je samen met Caruso in de opera 'Manon Lescaut' van Giacomo Puccini, gebaseerd op de roman van Abbé Prévost. Je was één van de meest gefotografeerde sterren van jouw tijd en je werd vaak 'de mooiste vrouw op aarde' genoemd. Je droeg korsetten voor het zandlopereffect.

Op 18 juni 1910 hertrouwde je met de superrijke kunstenaar Robert Winthrop Chandler, die aan de École des Beaux-Arts had gestudeerd. Na de huwelijksreis zijn Robert en jij gescheiden. In juni 1912 was de scheiding definitief. Je werd een geliefde ster in Sint-Petersburg, de rest van Rusland en in Oekraïne. Je zong o.a. met de tenor Giuseppe Anselmi, de sopraan Mary Garden, de bariton Mattia Battistini, de bariton Titta Ruffo, Feodor Chaliapin, de mezzo-sopraan Nicolay Figner, de bariton Antonio Scotti, de bas-bariton Vanni Marcoux, de tenor Giovanni Zenatello, de leggero tenor Tito Schipa en de tenor Lucien Muratore, geboren en opgeleid in Marseille.

In 1913 hertrouwde je met Lucien Muratore, die in 1913 van de sopraan Marguerite Bériza is gescheiden. Je verliet het podium en je had een cosmetische salon in Parijs. Je schreef columns over make-up en het boek 'My Secrets of Beauty'. Je verkocht Isabey parfums en later jouw eigen parfummerk en in 1914 speelde je samen met Lucien in de stille film 'Manon Lescaut'. In 1915 ging je naar Italië terug om in films te spelen, maar door de Eerste Wereldoorlog ging je dat verder in Amerika doen, waar je vier stille films maakte, waarvan drie met jouw vriend, de Belgische regisseur Edward José, zoals 'Love's Conquest', 'A Woman of Impulse' en 'The Two Brides'.

Je speelde ook in films van Emilio Ghione, Émile Chautard, Maurice Mariaud en Herbert Hall Winslow. Bijna al jouw films zijn verloren gegaan. Je hertrouwde met Paolo d'Arvanni, met wie je naar Italië terug ging. In de Tweede Wereldoorlog was je een vrijwillige verpleegkundige.

Op 8 februari 1944 bombardeerden de geallieerden Florence. Paolo en jij zaten in een huis in Fiesole ondergedoken. Jullie hoorden een Amerikaanse bommenwerper in de omgeving. De bedienden renden snel naar de schuilkelder op het terrein, terwijl Paolo en jij eerst nog al jouw kostbare juwelen verzamelden. Daarna renden jullie snel naar de schuilkelder, maar jullie werden door een Amerikaanse bom getroffen. De bedienden overleefden het bombardement wel. Je werd 69 jaar en jouw overblijfselen werden nooit teruggevonden. In 1955 speelde Gina Lollobrigida jou in de film 'Beautiful But Dangerous' van Robert Zigler Leonard.

Schrijver: Joanan Rutgers, 20 maart 2017


Geplaatst in de categorie: idool

3.5 met 2 stemmen 39Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)