Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Je kon niet zonder de liefde van Amedeo Modigliani

(voor Jeanne Hébuterne (1898 - 1920))

Je bent geboren op 6 april 1898 in Meaux, waar een schitterende, gotische kathedraal staat. Jouw vader was de boekhouder Achille Casimir Hébuterne en jouw moeder Eudóxie Anaïs Tellier. Jouw vier jaar oudere broer was André Hébuterne, die net als jou voor de schilderkunst koos. Jouw ouders ontdekten bij jou op jonge leeftijd al een uitzonderlijke, artistieke begaafdheid.

In 1914 ging jij samen met jouw broer in een huis in het Parijse Montparnasse wonen. Je studeerde aan de Académie Colarossi en om wat extra bijverdiensten stond je model voor diverse kunstenaars, o.a. voor de Japans-Franse kunstschilder Tsuguharu Foujita, die dik bevriend met Amedeo Modigliani was. Hij was een enorme vrouwenversierder, ook al was hij in Japan getrouwd. Hij had o.a. seksuele relaties met de zangeres/actrice/schilderes Alice Ernestine Prin, de schilderes Fernande Barrey en de Belgische actrice Lucie Badoud.

In het voorjaar van 1917 werd je door de Israëlische art deco en figuratieve kunst beeldhouwster Chana Orloff aan Amedeo Modigliani voorgesteld. Chana was met de schrijver/dichter Ary Justman getrouwd, die in 1919 door een grieppandemie overleed. Ze was ook bevriend met Marc Chagall, Chaim Soutine, Ossip Zadkine, Jacques Lipchitz en Jules Pascin, die op zijn 45-ste zelfdoding pleegde door eerst zijn polsen door te snijden en zich daarna in zijn atelier in Montmartre op te hangen. Hij worstelde met zware depressies en alcoholisme.

Je had een diepgaande relatie met de charismatische Amedeo en ondanks de grote bezwaren van jouw ouders, vanwege zijn alcohol- en drugsgebruik, ging jij al snel met Amedeo samenwonen. Je was één van de belangrijkste onderwerpen van Amedeo's schilderkunst. Hij was 14 jaar ouder en voor jou verbrak hij zijn relatie met de Engelse schrijfster/dichteres/kunstcriticus Beatrice Hastings, die ook een muze en model van hem was. Beatrice had een korte, lesbische relatie met de schrijfster Katherine Mansfield, die op haar 34-ste door tuberculose overleed. Katherine was bevriend met D.H. Lawrence en Virginia Woolf. In 1943 pleegde ze zelfdoding, nadat er kanker bij haar werd ontdekt. Ze werd 64 jaar.

Mede door de invloed van Chaim Soutine en de schilder Maurice Utrillo nam het alcohol- en opiumgebruik van Amedeo flink toe. Je had samen met Amedeo een atelier in de Rue de la Grande Chaumière, waar je ook meteen voor hem begon te poseren. Begin 1918 gingen jullie naar Nice en Cagnes-sur-Mer, waar jullie volop schilderden en communiceerden met o.a. Pierre-Auguste Renoir, Pablo Picasso, Giorgio de Chirico en André Derain. Op 29 november 1918 werd jullie dochter Jeanne geboren. In mei 1919 gingen jullie naar Parijs terug. Je was opnieuw zwanger.

In het najaar van 1919 bleek Amedeo een zware vorm van tuberculose te hebben en op 24 januari 1920 overleed hij in het Hôpital de la Charité in Parijs, in 1606 gesticht door koningin Maria de' Medici. Amedeo werd 35 jaar. Twee dagen na zijn overlijden, op 26 januari 1920, pleegde jij zelfdoding door van de vijfde verdieping uit een huisraam te springen. Je werd 21 jaar en je werd in het Cimetière parisien de Bagneux begraven. In 1930 werd je herbegraven in het graf van Amedeo op het Cimetière du Père-Lachaise, nadat jouw verbitterde ouders hun weerstand loslieten.

Schrijver: Joanan Rutgers, 23 maart 2017


Geplaatst in de categorie: idool

3.5 met 2 stemmen 48Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)