Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Toe maar, een solo-expositie in Buckingham Palace!

(voor Elisabeth Jerichau Baumann (1819 - 1881))

Je bent geboren als Anna Maria Elisabeth Lisinska Baumann op 21 november 1819 in Zoliborz, een deelgemeente van Warschau. Jouw vader Philip Adolph Baumann was een kaartenmaker en jouw moeder was Johanne Frederikke Reyer. Jouw ouders waren van Duitse afkomst. Op jouw negentiende ging je naar de Kunstakademie Düsseldorf, die destijds het belangrijkste kunstcentrum van Europa was.

Jouw eerste onderwerpen kwamen uit het Slowaakse leven. Je behoort tot de Düsseldorf school van het schilderen en in 1844 kregen jouw schilderijen voor het eerst de aandacht van het publiek. Je verhuisde naar Rome, waar je het lokale leven schilderde. In Rome ontmoette je de Deense beeldhouwer Emil Jens Adolf Jerichau, op 17 april 1816 in Assens geboren. Hij werkte in Rome een jaar voor Bertel Thorvaldsen. Hij was de leerling van de schilder Christoffer Wilhelm Eckersberg en de beeldhouwer Hermann Ernst Freund, die eveneens Thorvaldsen assisteerde en o.a. Thor en Odin uitbeeldde.

In 1846 ben je met Emil Jens getrouwd en jullie werkten vele uren per dag in jullie atelier in Rome. Daarnaast gingen jullie veel op reis. Jij was verzot op het Italiaanse carnaval, wat je graag schilderde. In 1849 verhuisden jullie naar Kopenhagen, waar jouw man een professor aan de Koninklijke Deense Academie voor Schone Kunsten werd. Jouw werk kreeg geen bijval van de Deense kunstwereld, die nog steeds bij de schilderstijl van Eckersberg zweerde. Toch deerde jou dat niet en bleef je jouw eigen kunstvisie trouw.

In 1851 kreeg je bekendheid met jouw schilderij 'Danmark' en je kreeg veel succes met jouw portretten van belangrijke Denen. Verder maakte je diverse portretten van koningin Louise van Hessen-Kassel en haar dochters Alexandra, Dagmar en Thyra. Zij correspondeerden met jou, maar desondanks bleef de Deense kunstwereld jou boycotten. De Deense Nationale Galerie kocht enkel het schilderij 'Een gewonde, Deense soldaat' van jou. In 1858 werd je bekroond met de Academie Eckersberg medaille en werd je lid van de Koninklijke Deense Academie, opgericht in 1883.

Koningin Victoria regelde een solo-expositie in Buckingham Palace, waar je o.a. een portret van Hans Christian Andersen toonde. Emil en jij kregen negen kinderen en twee overleden op jonge leeftijd. Jullie zoon Harald was een succesvolle landschapsschilder, die op zijn 27-ste door tyfus en malaria overleed. Jullie zoon Holger Hvitfeldt schilderde impressionistische landschappen en hij werd door de Russische, koninklijke familie financieel ondersteund. Hij overleed op zijn 41-ste. Jouw kleinzoon was één van de meest getalenteerde, Deense, modernistische schilders. Hij werd 25 jaar.

Je schilderde de Turkse haremvrouwen, o.a. die van Mustafa Fazil Pasa, wiens beeldschone dochter Nazli jou betoverde en op haar verliefd deed worden. Je overleed op 11 juli 1881 in Kopenhagen en je werd 61 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 26 maart 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 2 stemmen 29Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)