Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Agressief surrealisme was de kogel door jouw hart

(voor Kay Sage (1898 - 1963))

Je bent geboren als Katherine Linn Sage op 25 juni 1898 in Albany, waar oorspronkelijk de Mohican-Indianen woonden.
In 1614 bouwde de Nederlandse ontdekkingsreiziger Hendrick Christiaensen Fort Nassau, in 1624 herbouwd als Fort Oranje en in 1652 onderdeel van het dorp Beverwijck geworden. In 1664 veroverden de Engelsen Beverwijck en zij noemden het Albany.

Jouw rijke familie zat in de houtindustrie. Jouw vader Henry Manning Sage was een politicus en later een staatssenator. Jouw moeder was Anne Wheeler Ward. Jouw oudere zus was Anne Erskine Sage. In 1908 zijn jouw ouders gescheiden.
Jouw vader hertrouwde met Cornelia McClure Cogswell, met wie hij nog twee kinderen kreeg. Jouw moeder ging met jou naar Europa, waar jullie woonden en reisden. Na de scheiding bleef jouw vader jouw moeder en jou ondersteunen. Jij bezocht hem en Cornelia regelmatig in Albany en je correspondeerde met jouw vader.

Je woonde met jouw moeder in Rapallo en je bezocht Parijs. Je sprak vloeiend Italiaans en Frans. Je zat op de Foxcroft School nabij Middleburg, Virginia, net als Flora Payne Whitney, die jouw levenslange vriendin werd. Flora's moeder was de rijke beeldhouwster Gertrude Vanderbilt en Flora was ook kunstenares/mecenas. In 1919-1920 studeerde je schilderkunst aan de Corcoran Art School in Washington, DC. In 1920 ging je met jouw moeder naar Italië terug en je studeerde vele jaren kunst in Rome. Je leerde conventionele technieken en stijlen.

Met jouw leraar Oronato Carlandi schilderde je buiten in de Campagna, wat de gelukkigste tijd van jouw leven was. Jouw bijzondere schilderstijl heb je vanuit jezelf ontwikkeld.
In 1925 trouwde je met de Italiaanse edelman Prince Ranieri di San Faustino. Je verbleef tien jaar in de passieve upper-class, wat je 'een stagnerend moeras' noemde.
In 1933 overleed jouw vader door een hartaanval en in 1934 overleed jouw zus Anne door tuberculose. Zij werd 37 jaar.

In 1935 verliet jij jouw man voor een carrière als kunstenares. Jouw eerste solo-expositie was in de Galleria del Milione in Milaan. In 1937 ging je naar een luxe appartement in Parijs. Begin 1938 zag je de Internationale Surrealistische Tentoonstelling in Galerie Beaux-Arts. Je was vooral geraakt door het werk van de Italiaanse kunstenaar Giorgio de Chirico. Je kocht zijn schilderij 'La Surprise', dat je voorgoed koesterde. In het najaar van 1938 toonde je zes surrealistische schilderijen in de Salon des Surindépendants, o.a. 'Nadien' en 'De Wereld Is Blauw'.

In 1940 trouwde je in Reno (Nevada) met de surrealistische, alcoholistische, gewelddadige schilder Yves Tanguy. Rond 1945 verhuisden jullie naar Woodbury, waar jullie woonden en werkten. Op 15 januari 1955 overleed Yves door een hersenbloeding; hij werd 55 jaar.
André Breton dacht dat jij een man was, wat de Griekse dichter Nicolas Calas beweerde. Jouw huwelijk met Yves veroorzaakte een breuk in zijn vriendschap met Breton. Yves was vaak verbaal en fysiek agressief jegens jou. Hij bedreigde jou zelfs met een mes. Hij was jaloers op jouw roem.

Na de dood van Yves was je depressief en maakte je nog amper schilderijen, ook door jouw staar. In jouw huis in Woodbury had je vele, aparte voorwerpen, zoals een opgezette raaf in een kooi en een Eskimo-masker.

Je schreef vijf poëziebundels, geholpen door Marcel Duhamel.

In april 1959 probeerde je met een overdosis slaappillen zelfdoding te plegen. Door jouw zware gewoonte van roken en drinken was jouw gezondheid sterk verminderd.

Op 8 januari 1963 heb je jezelf in Woodbury gedood door een kogel door jouw hart te schieten. Je werd 64 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 28 maart 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.5 met 2 stemmen 53Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)