Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een ménage à trois, die wel duurzaam was

(voor Leonor Fini (1907 - 1996))

Je bent geboren op 30 augustus 1907 in Buenos Aires. Je had een Italiaanse moeder en een Argentijnse vader, die jullie al snel verliet. Met jouw moeder Malvina ging je naar Triëst, waar je opgroeide en de literaire salons bezocht. Je was autodidact en de menselijke anatomie ontdekte je in een mortuarium. Op jouw zeventiende ging je naar Milaan en in 1931 naar Parijs. Je kwam in contact met de futuristische schilder Carlo Carrà en Giorgio de Chirico, die een groot deel van jouw werk hebben geïnspireerd.

Je ontmoette ook Paul Éluard, Max Ernst, Georges Bataille, Henri Cartier-Bresson, Pablo Picasso, de romanschrijver André Pieyre de Mandiargues, met wie je zeer goed bevriend was, en Salvador Dali. Samen met André Piehre en Henri reisde je in een auto door Europa. In een zwembad van Henri heeft hij jou naakt gefotografeerd. In 2007 is deze foto voor 305.000 dollar verkocht. In 1939 was jouw eerste, grote expositie bij Julian Levy's Gallery in New York. De surrealistische kunstenaars in Frankrijk hadden een grote interesse voor jou.

Je had relaties met vele mannen en je was korte tijd getrouwd met Fedrico Veneziani. Daarna woonde je samen met de Italiaanse graaf/schilder Stanislao Lepri, die kort na zijn ontmoeting met jou zijn politieke carrière verliet. In 1952 ontmoette je de Poolse schrijver Konstanty Jelenski, waarmee je ook een liefdesrelatie kreeg. Hij was de onwettige halfbroer van Sforzino Sforza, die één van jouw favoriete minnaars was geweest. In oktober 1952 kwam Konstanty in het Parijse appartement van Lepri en jou wonen. Jullie bleven als drietal onafscheidelijk.

Jij had 23 Perzische katten, die ook op jouw bed mochten slapen en ze mochten tijdens de maaltijden van de lekkere hapjes op tafel smullen. Je had ook contact met de Amerikaanse kunstenaar Richard Overstreet en de dichter Juan-Bautista Pinero. In 1960 exposeerde je in de Kaplan Gallery in Londen en in 1967 in de Hannover Gallery. In de zomer van 1986 was er een overzichtsexpositie in het Musée du Luxembourg in Parijs. Veel van jouw schilderijen tonen vrouwen in machtsposities, bijvoorbeeld het schilderij 'La Bout du Monde', waar een vrouw tot aan haar borsten in het water wordt gedompeld, waar menselijke en dierlijke schedels haar omringen. In 2006 gebruikte Madonna de beelden in haar video 'Bedtime Story'.

In 1987 exposeerde je in de Editions Graphique Gallery in Londen. Je maakte o.a. portretten van Jean Genet, de actrice Anna Magnani en de schrijver Jacques Audiberti. Werkend voor de mode-ontwerpster Elsa Schiaparella creëerde jij het best verkopende parfum 'Shocking'. Je ontwierp kostuums en decoraties voor het theater, ballet en opera, o.a. voor het ballet 'Les Demoiselles de la nuit', met de jonge ballerina Margot Fonteyn. Je ontwierp ook de kostuums voor twee films.

In de jaren zeventig schreef je drie romans; 'Rogomelec', 'Moumour, Contes pour enfants Velu' en 'Oneiropompc'. Jouw beste vrienden waren Jean Cocteau, Giorgio de Chirico en Alberto Moravia. Je illustreerde o.a. de werken van Charles Baudelaire, William Shakespeare, Edgar Allan Poe en Pauline Réage, wat betreft haar erotische roman 'Histoire d'O' uit 1954.

Je bent op 18 januari 1996 overleden; je werd 88 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 29 maart 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.5 met 2 stemmen 47Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)