Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Ultravox - Vienna

De newwaveband Ultravox werd in 1974 als de band Tiger Lily opgericht door de zanger/songwriter Dennis Leigh, geboren op 26 september 1948 in Chorley, Lancashire. Hij was de oorspronkelijke zanger, totdat hij door James Ure werd vervangen, die op 10 oktober 1953 in Cambuslang is geboren.

Dennis was een leerling aan het Royal College of Art en samen met de basgitarist Chris Allen, de gitarist Stevie Shears, de drummer Warren Cann en de violist Billy Currie vormde hij Tiger Lily. In 1975 kwamen ze met hun single 'Is not Misbehavin'' op de markt, wat een cover van Fats Waller was, die op zijn 39-ste door een longontsteking overleed.

Op 25 februari 1977 verscheen hun debuutalbum 'Ultravox!', met o.a. 'Slip Away', 'I Want to Be a Machine', 'Dangerous Rhythm' en 'The Wild, The Beautiful and the Damned'. Ze werden beïnvloed door Roxy Music, de New York Dolls, David Bowie en Kraftwerk. Op 14 oktober 1977 verscheen het album 'Ha!-Ha!-Ha!', met o.a. 'The Frosen Ones', 'Fear in the Western World' en 'Artificial Life'. In maart 1978 werd Stevie Shears ontslagen en vervangen door Robert Simon.

Op 8 september 1978 verscheen 'Systems of Romance' en op 11 juli 1980 'Vienna', met naast de adembenemend indrukwekkende titelsong o.a. 'Passing Strangers', 'New Europeans', 'Sleepwalk' en 'All Stood Still'. James (Midge) Ure was inmiddels de frontman/leadsinger. Hij was getrouwd met de schrijfster/actrice Annabel Claire Giles en in maart 1987 werd hun dochter Molly Decima Ure geboren, die de zangeres van de rockband The Faders was. In 1989 zijn Annabel en James gescheiden.

James hertrouwde met Sheridan Forbes, met wie hij drie dochters kreeg; Kitty, Ruby en Flossie. In zijn autobiografie 'If I Was' beschrijft hij, dat hij een herstellende alcoholist is. De navrante blik van zijn 11-jarige dochter, die hem in zijn auto zag drinken, betekende zijn keerpunt.

In 1981 verscheen het album 'Rage in Eden', met naast de titelsong o.a. 'The Voice' en 'The Thin Wall'. In 1982 verscheen 'Quartet', met o.a. 'Reap the Wild Wind', 'Hymn', 'Visions in Blue' en 'We Came to Dance'. In 1984 verscheen 'Lament', met naast de titelsong o.a. het aangrijpende en fantastisch intens gezongen 'Dancing with tears in my eyes', 'One Small Day' en 'Man of Two Worlds', met Gaelic-zang van de Celtic zangeres Mae McKenna. In 1986 werd Warren Cann ontslagen en vervangen door Mark Brzezicki van Big Country. In 1986 verscheen 'U-Vox', met o.a. 'Same Old Story', 'All Fall Down', 'Follow Your Heart', 'All in One Day' en 'Moon Madness'. Dit was vooreerst het laatste album met James Ure erbij.

Van 1992 tot 1994 was Tony Fennell de zanger van Ultravox. In 1993 verscheen 'Revelation' en alleen Billy Currie was nog over van de oorspronkelijke bezetting. In 1994 verscheen 'Ingenuity', met de nieuwe zanger Sam Blue. Op 25 mei 2012 verscheen het elfde album 'Brilliant', met James Ure terug als zanger, Warren Cann terug als drummer en Chris Allen terug als basgitarist. Op 'Brilliant' staat naast de titelsong o.a. 'Hello', 'Contact', 'Rise', 'One' en 'Flow'.

Schrijver: Joanan Rutgers, 1 april 2017


Geplaatst in de categorie: muziek

3.0 met 2 stemmen 60Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)