Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De minnares van de vermoorde Jean-Paul Marat

(voor Angelica Kauffmann (1741 - 1807))

Je bent geboren als Maria Anna Angelica Kauffmann op 30 oktober 1741 in Chur, Zwitserland. Jouw vader Joseph Johann Kauffmann was een professionele muralist en schilder, die vaak op reis was voor zijn werk. Jij kreeg les van hem en je was zijn assistente. Jouw moeder Cleophea Lutz leerde jou Duits, Frans, Engels en Italiaans spreken, wat je voortreffelijk kon. Je werd gedwongen te kiezen tussen opera en kunst. Je koos voor de kunst, omdat een priester jou vertelde, dat de operawereld vol louche mensen zit.

Op jouw twaalfde besloot je om schilderes te worden. In 1754 overleed jouw moeder en verhuisde je met jouw vader naar Milaan. Je werkte samen met jouw vader in de parochiekerk van Schwartzenberg. Je reisde veel door Italië en in 1762 werd je lid van de Accademia di Belle Arti di Firenze. In 1763 en 1764 was je in Rome en daarnaar in Bologna, Florence en Venetië om de oude meesters te kopiëren. Je werd overal geloofd om jouw talent en charme. In 1764 complimenteerde de archeoloog/kunstkenner Johann Winckelmann jou met jouw portret van hem.

Je was een populaire portretschilderes voor de Engelse bezoekers van Rome. In 1765 exposeerde je bij de Free Society of Artists en kort daarna verhuisde je naar Engeland. In Venetië werd je door Lady Wentworth, de vrouw van de Engelse ambassadeur, gepaaid om haar naar Londen te vergezellen, waarna je daar bleef. Je maakte een portret van de acteur/toneelschrijver David Garrick. De koninklijke familie was ook verguld van jouw werk. Jouw grootste, trouwe vriend was Sir Joshua Reynolds, die jou in 1766 heeft geschilderd, waarna je hem uit dankbetuiging schilderde.

Op 22 november 1767 trouwde je in de St James's Church in Piccadilly, Londen, met de bedrieger/bigamist en zogenaamde graaf Frederick de Horn. Dit huwelijk kelderde al snel. In februari 1768 werd het huwelijk ontbonden. In 1771 was je korte tijd in Ierland en portretteerde je de Ierse advocaat/politicus Philip Tisdall en zijn beeldschone vrouw Mary Singleton en hun dochter Elizabeth. Mary was jouw beschermvrouw.

In 1775 hekelde de Ierse schilder Nathaniel Hone jouw seksuele relatie met Joshua Reynolds, wat door de Royal Academy werd afgewezen. In 1781 trouwde je met de Venetiaanse kunstenaar/graficus Antonio Pietro Francesco Zucchi, die jij in 1781 liefdevol en karakteristiek hebt geportretteerd. Op 11 januari 1782 overleed jouw vader.

Je was o.a. bevriend met de Franse politicus/arts/wetenschapper Jean-Paul Marat, met wie je ook een seksuele relatie had. Op 13 juli 1793 werd de waarlijk socialistische Marat in zijn badkuip door de aristocratische, Girondins-aanhangster Charlotte Corday vermoord. Hij werd 50 jaar en Charlotte werd 24 jaar, omdat ze door haar laffe, onrechtvaardige moorddaad tot de guillotine werd veroordeeld, net als Maria-Jeanne Phlippon, die 39 werd. Je was bevriend met Goethe, die jou bewonderde om jouw harde werken.

Op 1 december 1795 overleed Antonio Pietro. In 1797 was jouw laatste expositie. Op 5 november 1807 overleed jij in Rome. Je werd 66 jaar en jouw begrafenis werd door de geniale beeldhouwer Antonio Canova geregeld. Je bent begraven in de Sant' Andrea delle Fratte, een 17-eeuwse basiliek kerk in Rome.

Schrijver: Joanan Rutgers, 5 april 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 2 stemmen 822Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)