Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Met het mes op de keel schoonheid gecreëerd

(voor Francis Giauque (1934 - 1965))

Je bent geboren op 31 maart 1934 in Prêles, Zwitserland. Je hebt geen schooldiploma gehaald, waardoor je moeilijk aan het werk kwam. Daar kwam nog bij dat je zwaar worstelde met de brave, hypocriete, burgerlijke samenleving, die jij als vijandig gezind beschouwde. Je deed allerhande klussen en je verbleef een periode in Genève en Lausanne. Daarna ging je naar Valencia, waar je als leraar Frans aan de slag ging. Je hield van Spanje, maar toch verveelde je jezelf.

Je ervoer een innerlijke crisis met veel zelfdestructie. Je leed aan een fysieke ineenstorting, die oversloeg naar een geestelijke ineenstorting. Je schreef: 'Ik geloof dat 1958 voor mij zal worden gekenmerkt als de datum van mijn dood (niet de echte, de andere is nog erger).'. Hiermee doelde je op het doodsgevoel van jouw geest, oftewel een zeer ernstige depressie. Van binnen leed je aan helse pijnen, vernietigende eenzaamheid en permanente verstikking. Er volgden vele, gitzwarte jaren, waarbij je in verschillende psychiatrische ziekenhuizen heb gezeten.

Jouw geestelijke pijn probeerde je met alcohol en drugs te verdoven, wat slechts tijdelijk lukte en dan nog, jouw zieleleed kon je er niet mee uitschakelen. In 1959 verscheen jouw dichtbundeldebuut 'Parler seul' bij éditions Nouvelle Jeune Poésie in Genève. Het voorwoord was van Hughes Richard en de afbeeldingen van de houtsneden waren van Jacques Matthey. De oplage was 350 exemplaren. In 1962 verscheen 'L'Ombre et la Nuit' bij éditions de la Prévôté in Moutier. De oplage was 100 stuks.

Je schreef: 'Laat de mensen ons eens en voor altijd met rust laten!'. Je had immers genoeg te stellen met jezelf en ieder gedoe met een ander mens kon je er niet bij hebben, vooral vijandig onbegrip en negatieve projecties niet. Je was bevriend met de schrijver/dichter/vertaler Georges Haldas, die op 14 augustus 1917 in Genève is geboren. Hij had een Zwitserse moeder en een Griekse vader. Tot zijn negende woonde hij in Kefalonia.

Jouw schrijfwerk werd beïnvloed door jouw depressie, wanhoop en opstand. Je las het werk van Gérard de Nerval, Friedrich Hölderlin, Tristan Corbière en Antonin Artaud, door wie je gefascineerd was. Je schreef op dezelfde manier als de meeste 'vervloekte dichters'. Op 13 mei 1965 heb je in Neuchâtel zelfdoding gepleegd. Je werd 31 jaar.

In 1968 verscheen 'Terre de dénuement' bij éditions Rencontre in Lausanne. In 1978 verscheen 'Journal l'enfer' bij éditions Repères in Parijs. Jouw vrienden Georges Haldas en de uitgever Hughes Richard verzamelden jouw gedichten en prozawerk. Jean-Pierre Begot deed het voorwoord. De oplage was 1000 stuks. In 1987 verscheen 'C'est devenu ça ma vie' bij éditions Hughes Richard in Les Ponts-de-Martel. Het zijn jouw brieven aan Hughes Richard, met een voorwoord van Gabriel Boillat en een nawoord van Hughes Richard. De oplage was 100 stuks. Hughes Richard moet niet met de Engelse schrijver/dichter Richard Hughes worden verward.

In 2005 verscheen 'Oeuvres' bij éditions de l'Aire in Lausanne. Met een voorwoord van Richard Hughes en een nawoord van Jean-Jacques Queloz. Dit boek bevat al jouw gedichten, proza en liedjes. De oplage was 1500 stuks. Op 24 oktober 2010 overleed Georges Haldas in Mont-sur-Lausanne.

Schrijver: Joanan Rutgers, 13 april 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 2 stemmen 1.356Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)