Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Meer tegenslag kon je niet verdragen

(voor Mark Gertler (1891 - 1939))

Je bent geboren als Marks Gertler op 9 december 1891 in Spitalfields, Londen. Jouw ouders waren de Pools-Joodse immigranten Louis Gertler en Kate Berenbaum. Je was hun jongste kind. Jouw oudere broers en zussen waren Harry, Jacob, Deborah en Sophie. In 1892 gingen jullie naar Przemysl, de geboortestad van jouw moeder, waar jouw ouders herbergiers waren. Jouw vader was populair bij zijn klanten, vooral bij de Oostenrijkse soldaten, maar toch was de herberg een mislukking.

In 1893 is jouw vader op een zekere nacht zomaar naar Amerika gegaan om werk te zoeken. Hij schreef jouw moeder, dat zodra hij zich had gevestigd, zij met de kinderen bij hem kon komen, maar dit mislukte, waardoor de hereniging in Amerika uitbleef. Jouw vader ging naar Londen en in 1896 kwam het gezin daar weer bijeen. Jouw voornaam werd Mark en als kind kon je al mooi tekenen. In 1906 verliet je school en studeerde je kunst aan de Regent Street Polytechnic, wat vanwege de armoede maar een jaar kon duren.

In december 1907 werd je een leerling bij het glas-in-lood bedrijf Clayton en Bell. Dit werk lag je niet en je volgde avondlessen aan de Polytechnic. In 1908 werd je derde bij een nationale kunstwedstrijd. Via een beurs van de Jewiss Education Aid Society ging je naar de Slade School of Art, op advies van de Joodse kunstenaar Sir William Rothenstein, die in Parijs werd aangemoedigd door Whistler, Degas en Toulouse-Lautrec. Hij was bevriend met de Australische schilder Charles Conder, met wie hij in Montmartre een atelier deelde. In 1909 overleed Conder door tertiaire syfilis. Hij werd 40 jaar. Rothenstein schreef o.a. over Oscar Wilde en zijn vrienden.

Op de Slade School of Art was je een tijdgenoot van Paul Nash, Edward Wadsworth, Sir Stanley Spencer, Dora Carrington, David Bomberg, Christopher Nevinson en Isaac Rosenberg. Je was obsessief smoorverliefd op Dora Carrington, maar dat was niet wederzijds. Zij hield van de homoseksuele schrijver Lytton Strachey en ze trouwde met Ralph Partridge, wat jou zo wanhopig maakte, dat je dreigde om zelfdoding te plegen. Je probeerde een revolver te kopen. Op 21 januari 1932 overleed Lytton aan maagkanker. Hij werd 51 jaar. Twee maanden later heeft Dora zichzelf in Newbury doodgeschoten. Ze werd 38 jaar. Jouw moeder overleed ook in 1932.

Jouw mecenas was Lady Ottoline Violet Anne Morrell, geboren op 16 juni 1873 in Tunbridge Wells. Via haar kwam je in contact met de Bloomsbury Group en met Aldous Huxley, TS Eliot, DH Lawrence en de dichter/schrijver Siegfried Sassoon. In 1914 werd de kunstverzamelaar Edward Marsh jouw beschermheer, een invloedrijk mens binnen de Engelse, homoseksuele gemeenschap. In 1916 stopte jij jouw moeizame relatie met Marsh, omdat je een pacifist was en Marsh was de secretaris van Winston Churchill en eveneens de mecenas van enkele oorlogsdichters.

In 1916 maakte je het grote olieverfschilderij 'Merry-Go-Round', terwijl je in Hampstead woonde. DH Lawrence reageerde met: 'Het beste, moderne schilderij, dat ik gezien heb! Het is geweldig en waar!'. Het hangt nu in de Tate Britain en het is een geniaal protest tegen de Eerste Wereldoorlog.

In 1915-1916 woonde je geregeld bij jouw goede vriend, de dichter/schrijver Gilbert Cannan en zijn vrouw Maria in hun Mill House in Cholesbury. Na 1916 zakte jouw vriendschap met Gilbert ineen, vanwege jouw onstabiele gedrag. Na een bezoek aan Virginia Woolf schreef zij 'Goede God, wat een egoïst!'. Je had alleen maar over jezelf gepraat. In 1920 kreeg je de diagnose tuberculose. Jouw vrienden DH Lawrence en Katherine Mansfield bezweken door tuberculose. In 1930 trouwde je met Marjorie Greatorex Hodgkinson en in 1932 werd jullie zoon Luke geboren. Het was een moeizaam huwelijk en in 1936 deed je een poging tot zelfdoding. Je kreeg geldproblemen en Marjorie en Luke verlieten jou. Op 21 april 1938 overleed Lady Ottoline Morrell.

Op 23 juni 1939 pleegde je zwaar depressief zelfdoding. Je werd 47 jaar en je bent in de Willesden Joodse Begraafplaats begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 17 april 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.7 met 3 stemmen 307Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)