Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Alleen 'Tess of the d'Urbervilles' al!...

(voor Thomas Hardy (1840 - 1937))

Je bent geboren op 2 juni 1840 in het dorpje Higher Bockhampton, nabij Dorchester. Jouw vader Thomas was een steenhouwer en een huizenbouwer. Jouw moeder was Jemima Hand. Ze was veelbelezen en ze gaf jou les totdat je op jouw achtste naar de lagere school in Bockhampton ging. Je studeerde diverse jaren aan de Mr. Last's Academy for Young Gentlemen in Dorchester.

Op jouw 16-de ging je in de leer bij de lokale architect James Hicks, ook al had je universitaire aanleg. In 1862 ging je naar Londen, waar je aan het King's College London studeerde. Als architect won je mooie prijzen en vanaf april 1862 werd je de assistent van de architect Sir Arthur Blomfied en samen met hem werkte je van 1862 tot 1864 aan de All Saints' parish church in Windsor. In 1865 was je bezig om een deel van de begraafplaats bij de St Pancras Old Church op te graven. Er is daar een verplaatste boom naar jou vernoemd. Je voelde jezelf nooit op jouw gemak in Londen, omdat je last had van de klassenverschillen en jouw sociale inferioriteit.

Jouw eerste roman 'The Poor Man and the Lady' uit 1868 werd geweigerd, waardoor je het manuscript helaas vernietigde. Gelukkig wist de romanschrijver/dichter George Meredith je te adviseren en te stimuleren om door te gaan.

Je las het werk van de filosoof John Stuart Mill en jouw vriend Horatio Mosley Moule wees jou op het werk van de Franse filosofen Charles Fourier en Auguste Comte. Horatio leed aan een chronische depressie en alcoholisme en op 21 september 1873 pleegde hij zelfdoding door zijn keel met een scheermes door te snijden. Hij werd 41 jaar en hij is in Fordington, Dorchester, begraven. In 1870 werd je verliefd op Emma Lavinia Gifford en op 17 september 1874 ben je in de St Peter's Church in Paddington met haar getrouwd. Jullie konden geen kinderen krijgen, wat de relatie verstoorde en jij ging met andere vrouwen om, zoals de kinderboekenschrijfster Florence Emily Dugdale, die 39 jaar jonger was.

In 1871 debuteerde je met de roman 'Desperate Remedies' bij Tinsley Brothers. In 1872 volgde de komische roman 'Under the Greenwood Tree' en in 1873 'A Pair of Blue Eyes'. In 1874 verscheen de roman 'Far from the Madding Crowd', wat jouw definitieve doorbraak als romanschrijver was en wat in 1967 door John Schlesinger is verfilmd. Door de opbrengst kon je met Emma Lavinia trouwen.

In 1885 betrok je samen met Emma Max Gate een huis wat jij had ontworpen en wat jouw broer had gebouwd. Op 27 november 1912 overleed Emma in Dorchester en ook al waren jullie gescheiden, haar overlijden had een traumatisch effect op jou en daarna reisde je naar de plekken in Cornwall, waar je samen met Emma zo gelukkig was geweest. Ze werd 72 jaar. Haar laatste jaren verliepen psychisch labiel.

In 1891 verscheen jouw beroemde en tragische roman 'Tess of the d'Urbervilles', wat in 1979 door Roman Polanski is verfilmd, met Nastassja Kinsky in de hoofdrol. In 1895 verscheen jouw laatste roman 'Jude the Obscure', omdat je de kritiek aangaande jouw anti-huwelijkse houding spuugzat was. Je dook opnieuw op jouw grote voorliefde, de poëzie, waarmee je grote roem vergaarde.

Op 10 februari 1914 hertrouwde je met Florence Emily Dugdale. In jouw poëzie beschreef je de wroeging, die je had om de manier waarop je Emma tekort had gedaan, wat bij Florence weer jaloezie opwekte. Op 11 januari 1928 overleed je in Higher Bockhampton. Je werd 87 jaar. Florence overleed op 17 oktober 1937 door kanker. Zij werd 58 jaar en haar as is in jouw graf te Stinsford bijgezet.

Schrijver: Joanan Rutgers, 22 april 2017


Geplaatst in de categorie: idool

3.7 met 3 stemmen 51Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)