Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De dronkelap Jackson Pollock reed jou bijna dood

(voor Ruth Kligman (1930 - 2010))

Je bent geboren op 25 januari 1930 in Newark, New Jersey, net als o.a. de schrijvers Allen Ginsberg, Philip Roth en Paul Auster. Je was van Joodse afkomst en je voorouders kwamen uit Oost-Europa. Op jonge leeftijd besloot je kunstenares te worden en je studeerde in New York City aan de Art Students League, de New School for Social Research en de New York University. Je was een kunstschilderes en je leek op Elizabeth Taylor. Je was de muze van diverse, Amerikaanse kunstenaars rond 1950, zoals Jackson Pollock en Willem de Kooning. Je maakte abstracte schilderijen, zoals 'Joan of Arc' en de 'Light and Deman' serie. Je deed ook aan iconografie, vergulden, gebogen doeken, lichte primaire vormen en op zonsondergang geïnspireerde gradaties.

In 1974 verscheen jouw autobiografische boek 'Love Affair: A Memoir of Jackson Pollack', over jouw liefdesrelatie met Jackson Pollack, die een paar maanden voor zijn overlijden begon. Je ontmoette hem in een galerie, waar jij werkte. Jij was 26 en hij was 44. Het was een tedere en heftige relatie. Paul Jackson Pollock was op 28 januari 1912 in Cody, Wyoming geboren. Het grootste deel van zijn leven worstelde hij met zijn alcoholisme. In 1945 trouwde hij met de abstract-expressionistische schilderes Lenore (Lee) Krasner, die hem sterk beïnvloed heeft. Hij kreeg Jungiaanse psychotherapie van dr. Joseph Henderson, die zijn kunst aanmoedigde. Het lijkt erop dat hij een bipolaire stoornis had.

In 1956 crashte zijn relatie met Lenore, vanwege zijn aanhoudende alcoholisme en zijn vreemd gaan met jou. De laatste dagen met hem verbleef je in zijn atelier in Springs, East Hampton. Op 11 augustus 1956 zat jij samen met Jackson en jouw vriendin Edith Metzger in zijn Oldmobile-cabriolet, terwijl hij onder invloed van alcohol was. Om kwart over tien 's avonds maakte hij een zwaar auto-ongeluk, waardoor Edith en hij overleden. Jij overleefde het en de rest van jouw leven rouwde je om hem. Hij werd 44 jaar en hij is in de Green River Cemetery begraven. Je zei: 'Hij overleed op het hoogtepunt van zijn roem en op het hoogtepunt van onze grootse, romantische liefde!'.

Je kreeg een jarenlange liefdesrelatie met Willem (Bill) de Kooning, die graag met jou pronkte en stapelgek op jou was, maar dat was hij op velen. Zijn schilderij 'Ruth's Zowie' is naar jou vernoemd. Willem was 55 en jij was 29 toen de relatie begon. Je reisde met hem naar Rome, waar je in nieuwe kleren op het terras van Café Rosati door de Italiaanse mannen aangestaard en nagekeken werd, wat Willem fantastisch vond. De beeldhouwster Marisol, die een affaire met Willem had gehad, voegde zich bij jullie en dag en nacht zopen jullie maar door en maakten jullie kabaal. De enorme drankzucht van Willem werkte aanstekelijk. Door jouw relatie met hem veranderde zijn vrouwbeeld, wat meer en meer erotische figuren opleverde. Je reisde ook met hem naar Frankrijk en Cuba.

Jij verliet Willem en je begon een relatie met Franz Kline, zijn beste vriend, terwijl Willem weer bij Joan Ward ging wonen. Samen met de schilder Franz Kline deelde je een atelier op 14th Street in New York. Toen Franz zeven was, pleegde zijn vader zelfdoding. Hij studeerde aan de Universiteit van Boston en aan de Heatherley School of Fine Art in Londen. Hij trouwde met de Engelse balletdanseres Elizabeth V. Parsons. Op 13 mei 1962 overleed hij door een reumatische hartziekte. Hij werd 51 jaar. Je was zeven jaar getrouwd met de Spaanse schilder Carlos Sansegundo. Je woonde kort op Ibiza en later in Santa Fe. Tenslotte in Manhattan.

Je zei dat Andy Warhol en jij jarenlang verliefd op elkaar waren. Andy schreef diverse keren in zijn dagboeken over jou. De fotografen Irving Penn en Robert Mapplethorpe hebben jou geportretteerd. Je was ook bevriend met de schilder/beeldhouwer/printmaker Jasper Johns. Op 1 maart 2010 ben je in het Calvary Hospital in the Bronx overleden. Je werd 80 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 4 mei 2017


Geplaatst in de categorie: idool

3.5 met 2 stemmen 101Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)