Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Hoe lichtflitsen en donder jou fataal werden

(voor Elizabeth Emma Soyer (1813 - 1842))

Je bent geboren als Elizabeth Emma Jones in 1813 in Londen. Toen je vijf jaar was, overleed jouw vader. Op zeer jonge leeftijd werd je een ijverige leerlinge van de Belgische kunstschilder Francois Simoneau, die in 1820 met jouw moeder trouwde. Op jouw tiende exposeerde jij al met 'Watercress Woman' in de Koninklijke Academie.

Jij kreeg uiterst zorgvuldig les in het Frans, het Italiaans en de muziek. Je had een bijzonder groot talent om te tekenen en Francois besteedde veel tijd om jouw de tekenkunsttechnieken te leren. Al voor jouw twaalfde had je ruim honderd portretten uit de werkelijkheid perfect nagetekend.

Op 12 april 1837 trouwde je met Alexis Bénoit Soyer, die op 4 februari 1810 in Meaux-en-Brie was geboren. Hij was een leerling-kok in het restaurant Grignon in Parijs en in het restaurant van de Boulevard des Italiens werd hij de chef-kok. Hij was de tweede kok van prins Jules de Polignac. In 1830 werden twee van zijn medewerkers in de keuken doodgeschoten, terwijl Alexis wist te ontkomen. Hij vluchtte direct daarna naar Engeland, waar hij kookte voor prins Adolphus, Hertog van Cambridge en waar zijn broer Philippe de hoofdchef was.

Van 1837 tot 1850 was Alexis de chef-kok van de Reform Club, in 1836 opgericht door Edward Ellice, lid van het Parlement en groothandelaar. De Reform Club ligt aan de zuidkant van Pall Mall Street in Londen. Alexis werd de meest beroemde kok van het Victoriaanse Engeland. Jij behaalde een grote populariteit als schilderes, vooral met jouw portretten. In 2011 hield minister Theresa May een lezing in de Reform Club. Vele schrijvers waren lid van de Reform Club, o.a. Sir Arthur Conan Doyle, Edward Morgan Forster, Henry James, Herbert George Wells, William Makepeace Thackeray, Arnold Bennett en Robert Baldwin (Robbie) Ross, die een relatie met Oscar Wilde had en die zijn literaire executeur was.

Je maakte olieverfportretten en met Francois Simoneau reisde je door Engeland. Je werkte in Canterbury, Ramsgate en Shrewsbury. Het succes bleef maar komen en terug in Londen schilderde je 'The Blind Boy', 'The Crossing Sweeper', 'The Bavarians' en 'Taglioni and the Kentish Ceres'. In 1842 exposeerde je 'L'aveugle de la tour de Londres' en 'Portrait de M. Soyer' in de Parijse Salon. Jouw portret van M. Soyer is door de portretschilder/graveur Henry Bryan Hall gegraveerd.

In de nacht van 29 naar 30 augustus 1842 was er een vreselijke onweersbui. Door jouw verschrikkingen kreeg je ernstige complicaties met jouw zwangerschap. In die tragische nacht overleed jij in jouw woning nabij Charing Cross in Londen. Je werd 29 jaar en je bent op 8 september 1842 op de Kensal Green Cemetery begraven. Alexis heeft een groot monument ter nagedachtenis aan jou opgericht. Onder een schitterend beeld van een vrouw met een geheven rechterarm en een geopende hand zijn twee engelen te zien, die boven een mooi portret van jou zweven. Daaronder staat met grote letters 'TO HER'. Alexis overleed op 5 augustus 1858. Hij werd 48 jaar en hij is bij jou begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 6 mei 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 1 stemmen 45Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)