Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Help Suriname gaat dood.

De economische toestand in Suriname wordt steeds slechter. De SRD(Surinaamse Dollar) is de laatste jaren regelmatig gedevalueerd, de prijzen in de winkels gaan steeds verder omhoog, maar de salarissen zijn hetzelfde gebleven. De schatkist is vrijwel leeg en de mensen hebben het daar erg moeilijk.

Ik ben net teruggekomen in Nederland, nadat ik vier weken in het Lachipersad Mungra Streekziekenhuis in Nickerie heb gewerkt. Het ziekenhuis doet verschrikkelijk zijn best om al zijn patiënten goed te behandelen, maar wordt per week geconfronteerd met nieuwe richtlijnen van de verzekeraars. De patiënten moeten voor hun poli of SEH bezoek een eigen bijdrage betalen, wat voor velen steeds moeilijker wordt. Meestal helpen familieleden als patiënten dit niet kunnen betalen, maar door de economische recessie is het voor de meeste familieleden ondoenlijk geworden om steeds hogere bedragen als eigen bijdrage op te hoesten. Ook moeten vele medicamenten in het ziekenhuis zelf worden betaald en iedere week komen er medicamenten bij op die lijst.

Ik heb gezien hoe er Surinamers dood gingen, doordat zij bij een slangenbeet het vereiste antidotum niet konden betalen. Ongeveer 135 USD per ampul, waarbij je meestal 3 ampullen moet toedienen. En in de regentijd komt er dagelijks iemand in het ziekenhuis, die door een slang is gebeten. Ook de subcutane heparine moet zelf worden betaald, waardoor er rond een operatie, een patiënt met een kunstklep ernstig worden bedreigd. Ook geneesmiddelen waarvoor geen alternatieven zijn worden niet meer vergoed en vele geneesmiddelen zijn überhaupt niet meer in Suriname voorhanden.

Ook zagen we velen in het ziekenhuis die niet waren verzekerd, omdat ze geen premie meer konden betalen. Je kan dan geen hulp meer geven, geen noodzakelijk onderzoek doen en niet doorverwijzen naar Paramaribo.
Ik ben erg geschrokken bij mijn recente bezoek. Het moet snel veranderen daar, anders gaat Suriname dood. De meeste Surinamers hebben zich neergelegd bij deze onverkwikkelijke toestand en zijn de laatste jaren te dociel geworden door al die malaise. Vakbondsleiders worden vaak door Bouterse omgekocht en na stakingen wordt een loonsverhoging toegezegd, die niet wordt geconcretiseerd. Er moet een oplossing komen en wel een vreedzame.

Meneer Bouterse sta uw plaats op 20 mei als president af aan een opvolger, zodat er uit Nederland weer ontwikkelingshulp opgang kan komen. Help uw landgenoten door af te treden, u heeft lang genoeg van het baas zijn kunnen genieten. Uw zwakke gezondheid geeft u redenen genoeg om het roer over te dragen. De decembermoorden zijn nu niet belangrijk meer. Wat nu telt is het Surinaamse volk, de liefste en prettigste mensen van Zuid-Amerika.

Laat Suriname niet doodgaan!


Zie ook: http;//www.spirituelefilosofie.blogspot.com

Schrijver: J.J.v.Verre, 15 mei 2017


Geplaatst in de categorie: economie

4.4 met 5 stemmen 793Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Annejan Kuperus
Datum:
22 mei 2017
Prachtig pleidooi; een pleitrede die navolging verdient...!
Naam:
P.Hamstra
Datum:
15 mei 2017
Ja een triest gebeuren daar in Suriname.
Maar wat kunnen wij Nederlanders daar nu aan doen?Onder druk zetten met handelsembargo en stopzetten van ontwikkelingsgelden treft alleen die bevolking nog meer.
Ja, heel triest.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)