Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De zwarte kat achter 'Le Chat Noir'

(voor Théophile Steinlen (1859 - 1923))

Je bent geboren als Théophile-Alexandre Steinlen op 20 november 1859 in Lausanne. Je groeide op in een kunstenaarsfamilie en je ging naar de Universiteit van Lausanne. In het gymnasium in Lausanne maakte je een grote wandschildering. Je studeerde als ontwerper in een textielfabriek in Mulhouse, Oost-Frankrijk.
Op jouw 22-ste ging je met jouw jonge vrouw Emile Mey naar de kunstenaarswijk Montmartre in Parijs.

In jouw vroege jaren twintig was je bezig om jouw vaardigheden als schilder te ontwikkelen. Het was de kunstschilder Adolphe Léon Willette, die jou en jouw vrouw naar Montmartre lokte. Adolphe was op 30 juli 1857 in Châlons-sur-Marne geboren en een belangrijk illustrator, bovendien een architect van de 'Moulin Rouge'. Hij was homoseksueel en hij introduceerde jou bij de artistieke kliek van de amusementsplaats 'Le Chat Noir'.

'Le Chat Noir' is op 18 november 1881 op 84 Boulevard de Rochechouart door de impresario Rodolphe Salis geopend is, de zoon van een distilleerder in Châtellerault, die kunst en alcoholische drank combineerde. Een gouden vondst, die al eeuwenlang in gebruik was. Een groep radicale, jonge schrijvers en kunstenaars, genaamd 'Les Hydropathes', met als leider de schrijver Émile Goudeau, bepaalde het beeld van de club. Ze waren bang voor water en ze dronken uitsluitend absint, wijn en bier. Goudeau betaalde zijn medewerkers in drank, waardoor de meest begaafde dichter/zanger Jules Jouy werkelijk gek werd en het loodje legde. Hij werd 41 jaar en hij is op Père Lachaise begraven.

Vanaf 1890 exposeerde je landschappen, bloemen en naakten in de Salon des Indépendants. Je schilderde vaak taferelen over het moeilijke leven in Montmartre. Voor een deel was je ook beeldhouwer.

Je woonde o.a. in Montmartre en je was ook bevriend met Henri de Toulouse-Lautrec. In 1896 tekende je jouw beroemdste affiche voor café 'Le Chat Noir', met daarop een hooghartige, zwarte kat. Een soortgelijke kat verscheen op het uithangbord, dat je voor het café-cabaret maakte. Je was volop bezig met katten, je tekende, schilderde en modelleerde katten. Je sneed zelfs katten uit hout. Door de kat ben je dan ook het meest bekend geworden. Verder was je beroemd om jouw rake tekeningen van straattaferelen, zoals van kattenkwaad uithalende straatschoffies, fabrieksarbeiders en andere minderbedeelden.

Je werkte voor tientallen kranten en tijdschriften, vooral voor 'Le Chat Noir', 'Le Mirliton', 'Le Rire' en 'Gil Blas'. Pablo Picasso en Käthe Kolwitz zijn door jouw werk geïnspireerd. Jouw felle kleur blauw is door Picasso in zijn blauwe periode overgenomen.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog was je in de frontlinie, waar je de ellende van de loopgravensoldaten meemaakte en tekende. Je tekende ook het leed van de onschuldige burgers.

In 1910 overleed jouw vrouw Emile. Op 13 december 1923 ben je in het huis van jouw dochter Colette in Parijs door een hartaanval overleden. Je werd 64 jaar en je bent in de Cimetière Saint-Vincent in Montmartre begraven. Colette overleed in 1964.

Schrijver: Joanan Rutgers, 18 mei 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 2 stemmen 58Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)