Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Zelfs jouw schilderkunst kon je niet redden

(voor Edith Florence Carter-Wood (1888 - 1914))

Je bent geboren op 4 september 1888 in Engeland. Je studeerde aan de Forbes School of Painting, in 1899 opgericht door de kunstschilder Stanhope Alexander Forbes, in 1857 in Dublin geboren en in 1889 met de schilderes Elizabeth Armstrong getrouwd, die samen met haar broer Joey mede-oprichters waren. Forbes kreeg o.a. les van John Sparkes, Frederic Leighton en John Millais. Zijn school was vooral gericht op figuurschilderingen en het in de open lucht schilderen.

Daarna ging je naar Cornwall om jouw schilderstudie voort te zetten. Je was close met de bevolking op het schiereiland Lamorna. Lamorna was populair bij de kunstenaars van de Newlyn School, die in of nabij het vissersdorp Newlyn woonden. In Newlyn was er indrukwekkend licht, goedkoop leven en de beschikbaarheid over spotgoedkope modellen. Het dagelijkse leven van de vissers bood voldoende inspiratie. Samuel John Birch was de belangrijkste schilder van deze kunststroming, die vooral de Lamorna Cove schilderde.

Het werk van Annie Walke mag niet onbenoemd blijven. Je was ook een model voor diverse, andere kunstenaars van de Newlyn School, zoals voor de portrettist Harold Knight, de echtgenoot van de schilderes Laura Johnson. Harold was een leerling van de Franse schilders Jean-Paul Laurens en Jean-Joseph Benjamin-Constant.

Op 19 januari 1912 trouwde je met de schilder Sir Alfred James Munnings, geboren op 8 oktober 1878 in Mendham, Suffolk. Hij was één van de mooiste paardenschilders en jij was een imposante paardrijdster. Tijdens jouw huwelijksreis met hem deed jij een poging tot zelfdoding. Alfred beweerde later dat het huwelijk met jou nooit was voltooid. Alfred schilderde in zijn huwelijksjaar met jou een portret van jou bij zonsondergang.

Vervolgens ontplooide jij een diepe liefdesrelatie met kapitein Gilbert Evans, een vriend van Alfred en een legerofficier uit Wales plus een lokale veldwachter. Alfred had ondertussen een liefdesrelatie met Laura Knight. Gilbert noemde jou in zijn dagboeken 'De blote'.

In 1914 ging Gilbert voor zijn koloniale dienstplicht naar Nigeria. Jij voelde jezelf dodelijk eenzaam en in de steek gelaten, zodat je op 24 juli 1914 zelfdoding pleegde door cyanide in te nemen. Je werd 25 jaar en je bent in het Sancreed kerkhof begraven. Op jouw grafsteen staat: 'Edith Florence 'Naked', vrouw van A.J. Munnings'. Alfred heeft overigens na jouw overlijden nooit meer over jou gesproken. Jouw broer Joey werd enkele jaren later tijdens de Eerste Wereldoorlog vermoord. Alfred overleed op 17 juli 1959 in Dedham, Essex, 80 jaar oud.

In 2013 verscheen de speelfilm 'Summer in February' van Christopher Menaul, over de driehoeksverhouding tussen Alfred, Gilbert en jou. Jouw rol werd door Emily Jane Browning gespeeld.

Schrijver: Joanan Rutgers, 27 mei 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 1 stemmen 41Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)