Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Ian Gillan - When a Blind Man Cries

Je bent geboren op 19 augustus 1945 in Chiswick, Londen. Jouw vader Bill was een winkelbediende in een Londense fabriek en in Glasgow geboren. Jouw moeder Audrey genoot als kind van muziek en zang. Jouw opa was een operazanger en een amateur-pianist. Één van jouw vroegste herinneringen aan muziek was 'Blue Rondo à la Turk', wat jouw moeder op de piano speelde.

Na enkele gemeentewoningen kwam je in een halfvrijstaand huis in Cranford, Hounslow, terecht. Je was een dierenvriend en een liefhebber van de strips van de science fiction held Dan Dare. In de Tweede Wereldoorlog had jouw vader een affaire met een andere vrouw, waardoor jouw moeder besloot om te scheiden.

Je studeerde aan het Hounslow College en je werd beïnvloed door de muziek van Elvis Presley. Vervolgens studeerde je aan de Action County Grammar School, waar Pete Townshend van The Who jouw klasgenoot was. Door een Presley-film stopte je met studeren en wilde je voorzeker een rock 'n' roll zanger worden. In Hounslow had je nog een baan als ijsmachine-maker. Je was lid van de coverband The Javelins, die in maart 1964 stopte. Na twee andere bands werd je bij de band Episode Six ingelijfd en je verving de hoofdzanger Andy Ross. De bassist was Roger David Glover, met wie je een langdurige partnerschap vormde.

In 1968 werd in Hertford de rockband Deep Purple opgericht. De oorspronkelijke leden waren Jon Lord, Roger Glover, Ian Paice, Ritchie Blackmore en jij. Van 1969 tot 1978 had je een relatie met Zoe Dean. In 1969 verscheen het album 'Concerto for Group and Orchestra', met het indrukwekkende nummer 'Child in Time', een protestlied tegen de Vietnam-oorlog. Op 3 juni 1970 verscheen het album 'Deep Purple in Rock', waarop 'Child in Time' opnieuw gloreert. In juli 1971 verscheen 'Fireball', met naast de titelsong o.a. 'No No No', 'The Mule' en 'Fools'.

Op 18 maart 1972 verscheen de single 'Never Before', met op de B-kant het legendarische lied 'When a Blind Man Cries'. In 1972 verschenen de albums 'Machine Head' en 'Made in Japan'. In januari 1973 verscheen 'Who Do We Think We Are' en ruim elf jaar later 'Perfect Strangers'. In 1984 trouwde je met jouw Georgische vriendin Bron, voor wie je het album 'Keep It Warm' van Black Sabbath had gemaakt. Samen met Bron kreeg je twee kinderen en drie kleinkinderen, die allemaal in Schotland zijn opgegroeid. Na 2000 verhuisde je naar Portugal.

Je vervreemde van Ritchie Blackmore, die je echt een rare man begon te vinden. Toch was hij niet veel vreemder dan jou, ondanks zijn zware alcoholisme. In 1987 verscheen 'The House of Blue Light' en in 1993 'The Battle Rages On...', met naast de titelsong o.a. 'Anya', 'Talk About Love' en 'Solitaire'. In 1996 verscheen 'Purpendicular', met 'Sometimes I Feel Like Screaming' en 'Loosen My Strings'. In 1998 verscheen 'Abandon', met 'Any Fule Kno That' en 'Don't Make Me Happy'. In 2003 verscheen 'Bananas' en op 7 april 2017 verscheen het 20-ste studio-album 'Infinite', met de cover 'Roadhouse Blues' van The Doors en o.a. 'All I Got Is You', 'The Surprising' en 'Birds of Prey'. Niet te geloven dat ze nog zo lang zijn doorgegaan.


Zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=yItNkVyJ2Vg

Schrijver: Joanan Rutgers, 29 mei 2017


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 1 stemmen 275Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)