Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Van puissant rijk tot straatarm

(voor Luisa Casati (1881 - 1957))

Je bent geboren als Luisa Adele Rosa Maria Amman op 23 januari 1881 in Milaan. Jouw vader was graaf Alberto Amman, een rijke, Italiaanse textielfabrikant. Jouw moeder was Lucia Bressi. Je kreeg een ruime opleiding, met veel aandacht voor de juiste omgangsvormen. Je was uitermate intelligent. Op jouw dertiende overleed jouw moeder en twee jaar later overleed jouw vader. Daarna waren jouw zus Francesco en jij de rijkste vrouwen van Italië.

In 1900 trouwde je met Camillo Casati Stampa di Soncino, Marchese di Roma en werd je Marchesa di Roma. In 1901 werd jullie dochter Christina geboren. Jouw huwelijk was slecht en tot de officiële scheiding in 1914 leefden Camillo en jij al gescheiden. Francesca trouwde met Giulio Padulli en zij overleed in 1919, op haar 39-ste.

Jij was een beroemdheid, een levend kunstwerk, een femme fatale, bloedmooi en extravagant. Je droeg juwelen in de vorm van slangen. Giovanni Boldini, bevriend met Edgar Degas, schilderde jou met een hazewindhond. Je werd aanbeden door o.a. Roberto de Montesquiou, de kunstenaar Romain de Tirtoff, Jean Cocteau en Cecil Beaton. Je had een lange relatie met de schrijver Gabriele D'Annunzio, Prins van Montenevoso, Hertog van Gallese, die op 1 maart 1938 overleed. Enkele van zijn ideeën hebben het fascisme beïnvloed. Het personage Isabella Inghirami in zijn roman 'Force che si forse che no' uit 1910 is op jou gebaseerd.

Je stond ook model voor het personage La Casinelle in de romans 'Dans la fete de Venise' en 'Nouvelle Riviera' van Michel Georges Michel. In 1910 verhuisde je naar het Palazzo Venier dei Leoni aan het Canal Grande in Venetië, waar jouw soirées legendarisch werden. Je verzamelde vele, exotische dieren, zoals een luipaard, waarmee je ging shoppen.

In 1919 en 1920 woonde je in Villa San Michele op Capri, wat door de Zweedse arts en auteur Axel Munthe was gebouwd. Je huurde het en je ontving er vele kunstenaars en homoseksuele mannen en vrouwen. Het ligt hoog boven zeeniveau en in de tuinen staan relikwieën en kunstwerken uit het oude Egypte en andere klassieke tijden. De schrijver Sir Compton Mackenzie, bevriend met Munthe, schreef over jouw tijd op Capri, want hij woonde er met zijn vrouw Faith Stone in Villa Solitaria.

Je was ook het model van Paolo Troubetzkoy, Kees van Dongen, Man Ray en Romaine Brooks, met wie jij tevens een lesbische affaire had. Je betaalde de artiesten volop, omdat je graag onsterfelijk wilde zijn. Je was de muze van de futuristische dichter Filippo T. Marinetti, de schilder Fortunato Depero en de schilder Umberto Boccioni. Augustus Edwin John schilderde een razend populair portret van jou, wat Jack Kerouac inspireerde tot het schrijven van enkele gedichten. Baron Adolph de Meyer maakte in 1912 een fotoportret van jou. Hij was getrouwd met barones Olga de Meyer. Adolph was homoseksueel en Olga was lesbisch of biseksueel.

In 1925 trouwde Christina met Francis Hastings, de 16-de graaf van Huntingdon en een kunstschilder/auteur. Ze kregen in 1928 een dochter, Lady Moorea Hastings. In 1930 had je 25 miljoen dollar schuld en werden jouw bezittingen geveild. Coco Chanel was één van de bieders. Jij vluchtte naar Londen, waar je in armoede leefde. In de vuilnisbakken zocht je naar veren om jouw haar te versieren. In 1943 zijn Christina en Francis gescheiden en in 1944 hertrouwde zij met Wogan Philipps, 2-de Baron Milford. In 1953 is Christina overleden. Jouw laatste woonverblijf was op 32 Beaufort Gardens in Knightsbridge, waar je op 1 juni 1957 bent overleden. Je werd 76 jaar en je bent in de begraafplaats van Brompton begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 3 juni 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 1 stemmen 72Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)