Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Gary B.B. Coleman - The Sky is Crying

Je bent geboren op 1 januari 1947 in Paris, Texas. Als kind luisterde je naar de bluesmuziek en op jouw vijftiende speelde je al samen met de blueszanger/bluesgitarist Freddie King, geboren op 3 september 1934 in Gilmer, Texas. Freddie was één van de 'Three Kings van de bluesgitaar', naast B.B. King en Albert King. Hij overleed in 1976 aan een hartaanval. Hij werd 42 jaar.

Jij ondersteunde de blueszanger Lightnin 'Hopkins tijdens zijn concerten op volksmuziekfestivals, in volksclubs en in universitaire campussen. Daarna vormde je jouw eigen band en speelde je in nachtclubs in Texas, Oklahoma en Colorado, wat je zo'n twintig jaar bleef doen.

In 1985 stichtte jij jouw eigen onafhankelijke platenlabel 'Mr. B's Records' en jouw eerste single 'One Eyed Woman' verscheen. In 1987 verscheen jouw debuutalbum 'Nothin' But The Blues' bij Ichiban Records, met o.a. 'Let Me Love You Baby', 'I Won't Be Your Fool' en 'I Love You So'. Het album had veel succes en in 1988 verscheen 'If You Can Beat Me Rockin'...', met naast de titelsong o.a. 'Watch Where You Stroke', 'Please Don't Dog Me', 'It Just Ain't Right' en 'St. James Infirmary'.

Je kreeg bij Ichiban Records ook de taak om voor anderen albums te produceren en om voor anderen songs te schrijven. Verder was je verantwoordelijk voor de talentscouting en hield je toezicht op de artistieke ontwikkeling van opname-artiesten en songwriters. Je was verantwoordelijk voor de productie-plichten op de albums van Blues Boy Willie, met wie je als jongen al bevriend was, en Chick Willis, die vooral door Guitar Slim is beïnvloed, die als alcoholist op zijn 32-ste door een longontsteking is overleden.

Verder was je verantwoordelijk voor Little Johnny Taylor, die begon als gospelzanger en die door Little Willis John is beïnvloed, die op zijn 30-ste door een hartaanval overleed in de Washington State Penitentiary, waar hij zat op verdenking van doodslag na een show in Seattle. Robbie Robertson noemt Willie in zijn song 'Somewhere Down the Crazy River'. Willie had een kort lontje en hij had een kwade dronk. Zijn zoon Keith John is de achtergrondzanger van Stevie Wonder. James Brown maakte een album ter ere van Willie. En je was verantwoordelijk voor drie albums van Buster Benton.

In 1988 verscheen 'One Night Stand', met o.a. 'I'll Take Care Of You', 'Baby Scratch My Back' en 'I Just Can't Lose These Blues'. In 1990 verscheen 'Dancin 'My Blues Away', met naast de titelsong o.a. 'What's the Name of That Thing?' en 'Blues at Sunrise', een cover van Albert King. In 1991 verscheen 'Romance Without Finance Is a Nuisance', met naast de titelsong o.a. 'Don't Give Away That Recipe', 'Dealin' from the Bottom of the Deck' en 'Mr. Chicken Stew'. In 1991 verscheen tevens een album met jouw beste songs en in 1992 verscheen 'Too Much Weekend', met naast de titelsong het meesterlijke en weergaloze 'The Sky Is Crying', een majestueuze cover van Elmore James, die het in 1959 schreef en liet verschijnen. Elmore overleed op zijn 45-ste aan een hartaanval. Met verder o.a. 'Welfare Cadillac', 'Crosscut Saw' en 'Neckbone'.

Op 14 februari 1994 ben jij in Centre, Texas, overleden. Je werd 47 jaar. Op 10 oktober 1994 verscheen postuum 'Cocaine Annie', met naast de titelsong o.a. 'That's Enough', 'Baby Please Come Home', 'I'm Gonna Find Her' en 'Sleeper'.

Schrijver: Joanan Rutgers, 6 juni 2017


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 1 stemmen 217Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)