Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een artistieke driehoeksverhouding in Lamorna

(voor Laura Knight Johnson (1877 - 1970))

Je bent geboren op 4 augustus 1877 in Long Eaton, Engeland. Jouw ouders waren Charles en Charlotte Johnson en jij was de jongste van drie dochters. Jouw vader overleed kort na jouw geboorte. Je groeide op in een gezin met financiële problemen. In 1889 werd je naar Frankrijk gestuurd om kunst te studeren. Na een korte studietijd in Franse ateliers keerde je naar Engeland terug.

Jouw moeder gaf les aan de Nottingham School of Art en zij zorgde ervoor dat jij daar op jouw dertiende ook terecht kon. Op jouw vijftiende nam je de taken van jouw moeder over, wanneer zij zeer ziek was. Je won een schamele beurs en de gouden medaille in de nationale studentenwedstrijd in het toenmalige South Kensington Museum. Na de kunstschool bleef je privélessen geven, ook omdat je na het overlijden van jouw moeder met weinig geld moest rondkomen, net als jouw zussen Evangeline Agnes en Nellie.

Je werd op school bevriend met de kunstschilder Harold Knight en in 1894 bezochten jullie het vissersdorp Staithes, waar jullie samen met Evangeline gingen leven en werken. In 1903 trouwde je met Harold en in 1904 reisde je met hem naar Nederland. Jullie bezochten de kunstenaarskolonie in Laren twee keer. Harold was geboren op 27 januari 1874 in Nottingham en hij was een leerling van Wilson Foster.

Eind 1907 verhuisde je naar Cornwall en daarna naar Lamorna. In 1909 had je veel succes met jouw schilderij 'The Beach', geëxposeerd in de Royal Academy. In 1913 maakte je het baanbrekende schilderij 'Self Portrait with Nude', waarvoor de schilderes Ella Louise Naper model stond, die een relatie met jouw man Harold had. Je combineerde het einddoel met jouw eigen naaktheid. Een bekrompen criticus van 'The Daily Telegraph' noemde dit meesterwerk 'vulgair', terwijl het tegenwoordig als een sleutelwerk voor de vrouwelijke emancipatie wordt beschouwd.

Je werkte samen met Ella Naper en je schilderde taferelen in het ballet en theater, zigeuners en verder afbeeldingen van circusartiesten. Je schilderde ook kliffenlandschappen. In 1920/1921 schilderde je enkele, beroemde balletdansers van het Ballets Russes van Sergei Pavlovich Diaghilev, zoals Lydia Lopokova, Anna Pavlova en Enrico Cecchetti. Je maakte ook diverse etsen. Je bezocht het Bertram Mills Circus in West-Londen, waarna je de clown Whimsical Wilson meerdere keren schilderde. Jouw schilderij 'Charivari of The Grand Parade' toont alle artiesten en dieren van dit circus. In 1928 won je in Amsterdam de Zilveren Medaille voor jouw schilderij 'Boxer'.

In 1929 werd je een Dame Commander of the Order of the British Empire en in 1931 ontving je een eregraad van de St. Andrews University. In 1936 verscheen jouw autobiografie 'Oil Paint and Grease Paint', die een bestseller werd. Je schilderde ook een portret van de Ierse dramaturg George Bernard Shaw. In 1946 schilderde je 'Het Neurenbergproces', wat gemengde gevoelens opleverde. Op 3 oktober 1961 overleed Harold. In 1965 verscheen jouw tweede autobiografie 'The Magic of a Line'. Op 7 juli 1970 overleed je in Londen. Je werd 92 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 8 juni 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.5 met 2 stemmen 22.464Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)