Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De inspirerende briefvriendin van Guy de Maupassant

(voor Marie Bashkirtseff (1858 - 1884))

Je bent geboren als Maria Konstantinovna Bashkirtseva op 24 november 1858 in Havrontsi, Oekraïne. Door beide ouders behoorde je tot de Russische landadel. Na de scheiding van jouw ouders, toen je erg jong was, werd je opgevoed op het landgoed van jouw moeder. Van 1870 tot 1877 vertoefde je met jouw moeder, grootouders en tante in Wenen, Baden-Baden, Genève, Parijs, Spa, Oostende, Londen, Florence en Rome.

Je kreeg muzikale zangles, maar door een ziekte werd jouw stem verwoest. Daarna besloot je om kunstenares te worden. In Parijs studeerde je in het atelier van Tony Robert-Fleury en in de Académie Julian, in 1868 gesticht door Rodolphe Julian aan de Passage des Panoramas. Deze academie aanvaardde als één van de weinige academica vrouwelijke studenten. Jouw medestudenten waren o.a. de Poolse Anna Bilinska-Bohdanowicz en de Zwitserse Louise Catherine Breslau, die jij als jouw enige, echte rivale beschouwde.

Vanaf 1880 exposeerde je jaarlijks zeer opmerkelijke schilderijen in de Parijse Salon. Vanaf jouw dertiende heb je een dagboek bijgehouden, een psychologisch zelfportret van een jonge, uiterst begaafde geest. Je sprak vloeiend meerdere talen en je wilde graag beroemd worden, terwijl je bang was, dat je tuberculose had. Als dagboekschrijfster wist je het werk van Eugénie de Guérin volop te overtreffen, die door de roomse mystiek was vergiftigd. Eugénie was de zus van de wel noemenswaardige dichter Georges Maurice de Guérin, die op zijn 28-ste door tuberculose overleed.

De Britse, liberale premier William Ewart Gladstone en de Ierse dramaturg George Bernard Shaw waren bewonderaars van jou. Jouw dagboeken inspireerden de Canadese schrijfster Mary MacLane en zij op haar beurt inspireerde de Franse, homoseksuele dichter/schrijver Pierre Louijs, bevriend met Oscar Wilde, de Nieuw-Zeelandse schrijfster Katherine Mansfield, die op haar 34-ste door tuberculose overleed, en de Franse topschrijfster Anaïs Nin. Je onderhield een boeiende correspondentie met Guy de Maupassant, die jou overleefde, al werd hij slechts 42 jaar en probeerde hij in 1892 zijn keel door te snijden. Hij overleed in 1893 in een psychiatrische kliniek in Passy.

Jouw bekendste werken zijn 'The Meeting' en 'In the Studio'. In de Tweede Wereldoorlog werd een groot deel van jouw schilderijen door de nazi's vernietigd. Je was dik bevriend met de Franse schilder Jules Bastien-Lepage en je loofde zijn bewondering voor de natuur. Je zei: 'Laten we honden houden, laten we alleen honden houden! Mannen en katten zijn onwaardige schepselen!'. Je overleed op 31 oktober 1884 in Parijs. Je werd 25 jaar en je bent in het Cimetière de Passy begraven. Jouw grafmonument is een replica van jouw atelier en inmiddels een historisch monument.

Schrijver: Joanan Rutgers, 17 juni 2017


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 2 stemmen 496Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)