Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een homoseksuele trouw als die van zwanen

(voor Glyn Warren Philpot (1884 - 1937))

Je bent geboren op 5 oktober 1884 in de wijk Chapham in Londen. Jouw vader John Philpot was een landmeter en jouw moeder heette Jessie Carpenter. Je was de jongste van vier kinderen. Na jouw geboorte verhuisde je al gauw met jouw familie naar Herne, in Zuid-Oost-Engeland, nabij de badplaats Herne-Bay. Op jouw zevende overleed jouw moeder.
Je was een overtuigde rooms-katholiek, die dit geloof actief beleed.

Vanaf 1900 studeerde je aan de Lambeth School of Art, in 1854 opgericht door de eerwaarde William Gregory. In 1937 werd de school de City and Guilds of Londen Art School genoemd. Jij was de leerling van de schilder Philip Connard.

In 1905 studeerde je ook aan de Academie Julian in Parijs, waar je de leerling van J.P. Laurens was. In 1904 exposeerde je in de Royal Academy en in 1913 kreeg je de gouden medaille in het Carnegie Institute in Pittsburgh. Jouw portretten gaven jou een ruim inkomen. Je kreeg maximaal twaalf opdrachten per jaar en per portret kreeg je 600 tot 3000 pond. Je reisde naar Frankrijk, Italië, Amerika en Noord-Afrika. Doordat je flink bij kas zat, kon je ook minder commerciële, succesvolle schilderijen maken. Na het schilderen in de symbolistische stijl schilderde je meer persoonlijke bezorgdheden en tegenstrijdigheden.

In 1911 ontmoette je de kunstenaars Charles Robert Ricketts, bevriend met Oscar Wilde, en Charles Haslewood Shannon, de partner van Ricketts. Channon was soms verliefd op een vrouw, zoals Kathleen Bruce, van wie hij diverse portretten maakte. Dat keek Ricketts met argusogen aan. Via dit herenkoppel ontmoette je Robert Ross, die voor jou opdrachten regelde. Zo schilderde je o.a. Siegfried Sassoon, Oswald Mosley en Stanley Baldwin. Je kon het mooiste portretten van zwarte mannen schilderen, o.a. Henry Thomas, die enkele jaren jouw dienstverlener was.

Je kreeg steeds meer interesse in het mannelijke naakt en jouw homoseksualiteit werd steeds duidelijker zichtbaar. Je schilderde jonge mannen, jouw zwarte bedienden, modellen, vrienden en liefhebbers.
In 1931 ging je naar Berlijn, waar de homoseksuele onderwereld een diepgaand geestelijk en emotioneel effect op jou had, waardoor je ook een nieuwe, modernistische stijl hanteerde. Vanwege hun homoseksuele beelden werden jouw schilderijen 'Guardian of the Flame' en 'The Great Pan' door de Royal Academy verwijderd, wat jouw populariteit deed inkrimpen en wat voor geldnood zorgde.

Van 1923 tot 1937 had je een relatie met de beschaafde, charmante kunstenaar Vivian Forbes.

Op 16 december 1937 ben jij overleden. Je werd 53 jaar en je bent op 22 december 1937 in een granietroze graf in de St. Peter's Churchyard in Petersham begraven.
De dag daarna heeft Vivian zelfdoding gepleegd door een overdosis slaappillen. De pijn van zijn verdriet en gemis was te groot. Hij werd 46 jaar. In het Brighton Museum wordt de beker bewaard, die getuigt van de liefde tussen Vivian en jou.

Schrijver: Joanan Rutgers, 21 juni 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.5 met 2 stemmen 36Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)