Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

In de praktijk kijken de roomsen niet zo nauw

(voor John Gray (1866 - 1934))

Je bent geboren als Oscar Wide John Gray op 2 maart 1866 in de arbeiderswijk Bethnal Green in Londen. In het verleden leefde men er van weven, tuinieren en lichte industrie. Eind negentiende eeuw was de wijk één van de armste sloppenwijken van Londen.
Je was het oudste kind van negen kinderen. Op jouw dertiende verliet je de school en begon je te werken als een leerling metaalwerker bij het Royal Arsenal en de Royal Gun Factory, waar stalen geweren werden gemaakt.

In 1886 ontstond de voetbalclub Dial Square, die in 1893 Arsenal FC werd. Jij vervolgde jouw schoolopleiding door avondlessen Frans, Duits, Latijn, muziek en kunst. In 1882 slaagde je voor een ambtenarencommissie en in 1887 deed je het toelatingsexamen aan de Universiteit van Londen met graaf Granville Leveson-Gower als kanselier. Je werd lid van de Foreign Office, waar je een bibliothecaris werd. Vanaf 1890 was je een bekende, esthetische dichter.

Je was bevriend met Oscar Wilde, Aubrey Beardsley en de decadente schrijvers Ernest Christopher Dowson, die op zijn 32-ste is overleden. De schrijver Robert Sherard had hem nog uit een wijnbar gesleurd en naar zijn huis in Catford gebracht, waar hij nog zes weken leefde. Robert was ook met Oscar Wilde bevriend. Over Ernest zei Wilde: 'Ik hoop dat er laurierblaadjes en mirte op zijn graf worden gelegd. Ook omdat hij wist wat liefde was!'.
Begin 1890 werd je rooms, maar dat heb je al snel ongedaan gemaakt. Je bent niet de inspiratiebron van Wilde's 'The Picture of Dorian Gray', want dat schreef hij een jaar voor jullie relatie, die bloeide van 1891 tot 1893.

In 1893 verscheen jouw eerste dichtbundel 'Silverpoints' met 16 eigen gedichten en 13 vertalingen van Verlaine, Rimbaud, Baudelaire en Mallarmé.
In 1896 verscheen jouw dichtbundel 'Spiritual Poems' met een rooms sausje. De bundel bevat 11 eigen gedichten en 29 vertalingen van o.a. Verlaine, Prudentius en Johannes van het Kruis. Jouw latere werken waren vol devotie en doorspekt met christelijke heiligen. Jouw bekendste gedicht is 'The Flying Fish'.

In 1895 werd je opnieuw tot het roomse geloof aangetrokken. Eind 1898 ging je naar het Scots College in Rome om priester te worden. Op 21 december 1901 werd je door kardinaal Pietro Respighi in de Archbasilica van St. John Lateran tot priester gewijd. Je werd priester in de Saint Patrick's in Edinburgh en daarna de eerste rector van de Saint Peter's. Jouw levenspartner en belangrijkste supporter was Marc-André Raffalovich, een rijke, Joodse dichter en een verdediger van de homoseksualiteit. Je ontmoette hem in zijn Londense salon, waar Oscar Wilde al geweest was.

In 1905 werd je priester in de parochie van St. Patrick en Marc-André kocht het huis op 9, Whitehouse Terrace in Edinburgh, waar hij een salon hield, met gasten als Henry James, de dichteres Lady Margaret Sackville, Compton Mackenzie, de kunstenaar Hubert Wellington, Sir Max Beerbohm en Sir Herbert Read. Door zijn funeste, roomse invloeden kwam Marc-André er zelfs toe om paragraaf 175 van het Duitse strafwetboek te ondersteunen. De nazi's hebben deze wet in 1935 uitgebreid, met als gevolg de moord op vele homoseksuelen in de concentratiekampen. Op 14 februari 1934 is Marc-André overleden; hij werd 69 jaar. Je was kapot en op 14 juni 1934 ben jij in het St. Raphael's Hospital overleden. Je werd 68 jaar.

Marc-André werd in 1896 rooms en hij werd lid van de Dominicaanse Orde, waar hij broeder Sebastian heette en priester werd. Toen jij in Edinburgh woonde, woonde hij bij jou in de buurt. Hij financierde de St. Peter's in de wijk Morningside, waar jij de rest van jouw leven als priester aan verbonden bleef. Jullie hadden als religieuzen een kuise relatie.

Schrijver: Joanan Rutgers, 25 juli 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.3 met 3 stemmen 35Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)