Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Zij die oog in oog met ...

Zeemonster

CETUS is zeemonster, is grote vis, is walvis; een zoogdier dat net als wij lucht nodig heeft om te ademen en levende jongen baart. Een walvis is direct te herkennen aan de spuitgaten op zijn kop. Walvissen behoren tot de grootste dieren op aarde.

De blauwe vinvis spant de kroon met zijn maximaal 33 meter voor wat betreft lengte en 120 ton, zo'n 32 olifanten, als wij spreken over zijn gewicht. Veel mensen denken bij het zoogdier walvis meteen aan Jona, de profeet Jona, die leefde in de eerste helft van de achtste eeuw voor Christus. Jona's naam betekent zoveel als DUIF. Het, zeg maar, teken van Jona, het verblijf van de profeet in de buik van de walvis of 'grote vis' verwijst naar en bovendien symboliseert de dood en opstanding van de Heer Jezus Christus. Een eenvoudige en heldere structuur kenschetst het Bijbelboek Jona:

-Jona op de vlucht
Deel 1; 1-17
-Jona in de buik van de vis
Deel 2; 1-10
-Jona in Ninevé
Deel 3; 1-10
-Jona en de wonderboom
Deel 4; 1-11

Het Bijbelse Ninivé of Ninevé is het huidig Mosul, de op twee na grootste stad van Irak. Noordelijk gelegen in dit tweestromenland, nabij de grens met Turkije. Deze stad ligt op de rechteroever van de Tigris. Ten oosten van Mosul, aan de overkant van de rivier, bevindt zich het Bijbelse Ninevé. De bevolking van Mosul is overwegend Arabisch, maar tegelijkertijd gemengd. Christenen vormden eeuwenlang een belangrijke en geaccepteerde minderheid van Mosul tot zij in 2014 bijna allemaal door zowel de jihadistische- als salafistische IS werden verdreven. In datzelfde hiervoor genoemde jaar zouden leden van IS het graf van de profeet Jona hebben vernietigd...! Een offensieve samenwerking tussen Iraakse regeringstroepen, Koerdische Peshmerga:

'ZIJ DIE OOG IN OOG MET DE DOOD STAAN...'

strijdkrachten van Iraaks Koerdistan en andere strijdgroepen, startten een aanval tegen Mosul om IS uit de stad te verjagen. Precies drie weken geleden is de stad op IS heroverd. Diverse Iraakse politici werden in Mosul geboren, terwijl zowel Saddam Hoesseins oudste als jongste zoon in deze stad de dood vonden...

Uit het kleine Bijbelboek Zefanja, het 9de boek van de twaalf kleine profeten, het volgende citaat: Hij zal ook zijn hand uitstrekken tegen het Noorden en Hij zal Assur verdoen. Bovendien zal Hij Ninevé stellen tot een verwoesting, droog als een woestijn...! Na de prediking van de profeet Jona echter heeft Ninevé zich bekeerd waarop het vervolgens alsnog werd gespaard. Ninevé, ooit de hoofdstad van een groot Assyrisch rijk, is nog immer een ruïnestad in Irak in de huidige stad Mosul...

Schrijver: Annejan Kuperus, 30 juli 2017


Geplaatst in de categorie: wereld

4.0 met 2 stemmen 58Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)