Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Sweet queen Victoria bezegelde jouw carrière

(voor Sir John Lavery (1856 - 1941))

Je bent geboren op 20 maart 1856 in de North Queen Street in Belfast. Jouw ouders Henry Lavery en Mary Donnelly zijn op jonge leeftijd overleden. Jouw oudere broer was Henry en jouw jongere zus was Jane. Na het overlijden van jouw ouders woonde je op de boerderij van jouw oom en tante Edward en Rose Lavery in Moira. In Saltcoats heb je jouw school afgerond en werd de schilder in jou geboren/gewekt.

In 1878 ging je aan de Glasgow School of Art studeren. In 1879 ging je naar de Heatherly School of Art in Londen. In 1880 ging je naar de Haldane Academy Glasgow. In 1881 ging je op aanraden van jouw leraren naar Parijs, waar je aan de Académie Julian ging studeren. Je kreeg les van William Adolphe Bouguereau en Tony Robert-Fleury. In die tijd schilderde je vooral landschappen.

Je exposeerde in de Franse Salon en je werd lid van de kunstenaarskolonie Grez-sur-Loing, net als Carl Larsson en zijn vrouw Karin Larsson-Bergöö. Daarna ging je terug naar Glasgow, waar je jezelf associeerde met de Glasgow School, die met de Art Nouveau-stijl te vergelijken is. De bekendste vertegenwoordigers waren de kunstenares Margaret MacDonald Mackintosh, haar man de architect Charles Rennie Mackintosh, haar zus de kunstenares Frances MacDonald en de kunstenaar Herbert MacNair.

In 1883 kreeg je de opdracht om het staatsbezoek van koningin Victoria aan de Glasgow International Exhebition te schilderen. Hiermee was jouw carrière als maatschappij-schilder een feit en je verhuisde naar Londen, waar je de vriend van James McNeill Whistler werd, die jou volop beïnvloedde.

In 1889 trouwde je met Kathleen MacDermott, die in 1891 door tuberculose is overleden, vlak na de geboorte van jullie dochter Eileen Marion in 1890. Eileen trouwde in 1919 met Sir William Forbes-Sempill. In 1920 werd hun dochter Ann Moira geboren. In 1909 hertrouwde je met de Amerikaanse, wonderschone Hazel Martyn, die 30 jaar jonger was. Bij haar had je een stiefdochter, Alice Trudeau. Je schilderde Hazel op ruim 400 schilderijen. Van 1928 tot 1975 stond Hazel als nationale verpersoonlijking op de Ierse geldbiljetten. Jullie hadden een turbulent huwelijk en Hazel ging geregeld vreemd.

Net als William Orpen werd je een officiële schilder tijdens de Eerste Wereldoorlog. Door ziekte kon je niet naar het Westelijk Front gaan. Bovendien was je door een Zeppelin-bombardement slachtoffer van een autocrash. In Engeland schilderde je vooral boten, vliegtuigen en luchtvaartuigen. In de oorlogsjaren was je diep bevriend met de familie Asquith en verbleef je een tijd in Sutton Courtenay. Je schilderde de schrijfster Elizabeth Asquith en haar vrienden in rivierboten. H.H. Asquith was van 1908 tot 1916 premier van Engeland. Hij overleed in 1928.

Hazel en jij waren betrokken bij de Ierse Onafhankelijkheidsoorlog en de Ierse Burgeroorlog. Je schilderde de vermoorde, Ierse leider Michael Collins, die slechts 31 jaar werd. In de jaren dertig keerde je terug naar Ierland. Je kreeg ere-graden van de Universiteit van Dublin en de Queen's University Belfast. In 1935 overleed Eileen, die 34 of 35 jaar werd, en Hazel, die 49 jaar werd. Jij overleed op 10 januari 1941 in het Rossenarra House in Kilmoganny. Je werd 84 jaar en je bent begraven in de Putney Vale Cemetery.

Schrijver: Joanan Rutgers, 31 juli 2017


Geplaatst in de categorie: idool

3.0 met 1 stemmen 41Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)