Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Je kon het gemis van zoveel dierbaren niet aan

(voor Georges Kars (1882 - 1945))

Je bent geboren in 1882 in Kralupy, Tsjecho-Slowakije. Jouw familie was Duits-Joods en jouw vader was een molenaar. Je kreeg als kind thuis al kunstonderwijs. Op jouw 18-de werd je naar München gestuurd om schilderkunst te gaan studeren. Je kreeg les van Heinrich Knirr, bekend van zijn officiële portret van Adolf Hitler, wat hij in 1937 maakte. Tijdens het nazi-regime bleef hij populair en hij schilderde Klara Hitler, Julius Schreck, die net zo'n strenge snor als Adolf had, en Rudolf Hess. Albert Speer noemde Knirr 'Hitler's hofschilder'.

Paula Deppe, Paul Klee, Eugen von Kahler, Rudolf Levy (vermoord in Auschwitz), en Ernst Oppler waren ook enkele van Knirr's leerlingen. De Joodse afkomst van sommigen is opvallend. De Joden waren/zijn van nature zeer begaafde kunstenaars. Adolf Hitler was niet de enige, die daar dodelijk jaloers op was. Verder kreeg jij les van Franz von Stuck, de favoriete schilder van Hitler, vanaf zijn kindertijd. Hitler's eigen ambitie om als schilder te slagen, mislukte volkomen. De Academie voor Schone Kunsten Wenen weigerde hem twee keer als student aan te nemen. Veel te hoog gegrepen. Zijn Jodenhaat kan heel goed met deze afwijzingen te maken hebben gehad. Hij verkocht aquarellen van de bezienswaardigheden in Wenen. Zijn superego was diep gekrenkt en hij absorbeerde maar wat graag het alom aanwezige anti-semitisme in Wenen.

In 1905 reisde jij naar Madrid, waar je de schilder/beeldhouwer Juan Gris ontmoette, die in 1906 naar Parijs ging, waar hij de vriend van Matisse, Braque en Léger werd. Hij liet zich leiden door zijn vriend Pablo Picasso en hij was een grote aanhanger van het Kubisme. In 1915 schilderde zijn vriend Amedeo Modigliani hem en in 1927 overleed hij op zijn 40-ste door nierfalen.

In Madrid bestudeerde je het werk van Diego Velázques en Francisco Goya. In 1908 ging je naar Parijs en woonde je in Montmartre. Het was de tijd van de Kubistische revolutie, wat jou ook heeft beïnvloed. Je ontmoette Suzanne Valadon en haar zoon Maurice Utrillo, die net als zijn moeder schilderde en die een psychische ziekte had en alcoholist was. In de Eerste Wereldoorlog streed je op het Galicische front en zat je in Russische krijgsgevangenschap. Je vernieuwde jouw vriendschap met Jules Pascin en je bezocht Marc Chagall, Guillaume Apollinaire, Max Jacob, de kunstcriticus Maurice Raynal en de Griekse schilder Demetrius Galanis.

In de zomer van 1923 was je in Ségalas, Hautes-Pyrénées, samen met de familie van Suzanne Valadon. In 1928 had je een expositie in de Berthe Weill galerij. In 1933 kocht je een huis in Tossa de Mar, nabij Barcelona. Op 1 september 1935 heb je samen met de kunstenaars Rafael Benet, Enric Casanovas en Alberto del Castillo het Museu Municipal De Tossa Del Mar geopend, een modern kunstmuseum. In 1936 verhuisde je naar 89, Rue Caulaincourt in Montmartre. In de Tweede Wereldoorlog verbleef je in Lyon, waar je twee exposities had, georganiseerd door Katia Granoff. In december 1942 ging je naar jouw zus nabij Zürich, waar het veiliger was.

Je maakte veel tekeningen en schilderijen van vluchtelingen, die onderdak zochten. Op 5 februari 1945 heb je in jouw hotel in Genève zelfdoding gepleegd. Je sprong van de vijfde verdieping van het hotel. Waarschijnlijk nadat je het overlijden van veel familieleden en vrienden in Praag en Parijs vernam. Je werd 63 jaar. Jouw vrouw Nora overleed in 1966.

Schrijver: Joanan Rutgers, 15 augustus 2017


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 1 stemmen 80Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)