Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Exotische danseres

Mata Hari, terechtgesteld als spionne te Vincennes op 15 oktober 1917, is als Friezin op 7 augustus 1876 te Leeuwarden geboren. Salman Rushdie, een weergaloze auteur die in Bombay ter wereld is gekomen, zag het levenslicht aldaar op 19 juni 1947.

Overeenkomsten tussen deze uitheemse danseres en van origine Indiase auteur zijn er voldoende. Twee eruit springende zijn zowel uitmuntend talent als kwaliteit die beide optimaal (hebben) gebruik(t)en. Mata Hari is tijdens de Eerste Wereldoorlog op 15 oktober 1917 te Vincennes gefusilleerd, aangezien zij door de Fransen schuldig is bevonden aan zowel spionage als hoogverraad.
Rushdie daarentegen, essayist en schrijver van fictie, maar daarnaast eveneens voorvechter van de vrijheid van meningsuiting is vanwege zijn boek DE DUIVELSVERZEN in 1989 door een fatwa van de Iraanse moslimgeestelijke Khomeini getroffen. Een fatwa is een niet-bindend juridisch advies in de Islam dat door een godsdienstige wetspecialist wordt uitgevaardigd met betrekking tot een specifieke kwestie.

Mata Hari is dit jaar precies een eeuw geleden om het leven gekomen, of beter gezegd: rücksichtslos, lees: onmenselijk gefusilleerd. Exotisch dansen doet zij, naar ik aanneem, nog steeds... .
Gelukkig kan de ongeëvenaarde auteur Salman Rushdie op de bol waarop wij met z'n allen doorgaans maar wat aanmodderen, zeggen, maar bovenal laten zien dat hij zich zowel als auteur als mens geenszins laat kennen. Misschien dat inmiddels ook in de moslimwereld langzaam maar zeker wordt ingezien dat de VRIJHEID VAN MENINGSUITING een groot goed is dat ten allen tijde moet worden gekoesterd...!
Mata Hari kende de grenzen binnen haar grenzen, maar respecteerde die aldus haar vijanden geenszins, in de optiek van haar vijanden in elk geval onvoldoende en werd daardoor niet oud.

In Salman Rushdies roman DE DUIVELSVERZEN lopen feiten en fictie op miraculeuze wijze dooreen. De hoofdpersonen, twee in totaal, Djibriel en Saladin Chamcha, buitelen verhaal in verhaal uit, door tijd en ruimte naar hun lotsbestemming. Deze zowel weergaloze als wereldlijke roman, die daarnaast weinig tot niets schuwt, vingers op blijkbaar zere plekken heeft gelegd en dus woede heeft veroorzaakt, biedt een verblindend prisma van zowel filosofische, psychologische, religieuze als humoristische beschouwingen. Het is een existentialistisch heldendicht over liefde, hartstocht, bedrog en trouw.

Salman Rushdie, 20 jaar ouder dan ik, is de uit India afkomstige en in Engeland wonende auteur die voor zijn roman MIDDERNACHTSKINDEREN de hoogste literaire onderscheiding die Engeland kent, de Booker Prize, ontving. Al bijna drie decennia leeft Salman Rushdie incognito en evenzovele jaren schrijft hij meesterwerk na meesterwerk...! Chapeau...!

Schrijver: Annejan Kuperus, 15 augustus 2017


Geplaatst in de categorie: misdaad

4.3 met 3 stemmen 119Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Annejan Kuperus
Datum:
18 augustus 2017
Op school zou jij, beste Joanan, gigantisch door de mand zijn gevallen en ik sluit overigens geenszins uit dat dit ook regelmatig het geval is geweest, maar dit terzijde. LJOUWERT overigens, ook maar even terzijde, eindigt niet op de door jou fanatiek getikte letter 'd', maar op de helaas door jou verzuimde te tikken 20ste letter van het alfabet, namelijk de prachtige 't'. 'k Neem het jou geenszins kwalijk, maar ik wil het toch even vermeld hebben...! Jij dénkt het vaak, en dan ook nog niet-beargumenteerd, beter te weten, maar helaas is het tegendeel van het door jou beweerde váák, zo niet altíjd het geval. Bedankt voor jouw reactie. Helaas een grotendeels onjuiste, maar toch bedankt...! Overeenkomsten tussen Mata Hari en Salman Rushdie zijn er dus wel degelijk. Zij wás een weergaloze en exotische danseres en is door de Fransen aan spionage schuldig bevonden...! Overigens zou jij, net als ik, niet in de schoenen van Rusdie willen staan als wij het over zijn (auteursrechtelijke) (on) veiligheid hebben...!!
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
17 augustus 2017
Mata Hari was geen exotische danseres, ze speelde een exotische danseres. Als je in Ljouwerd geboren bent, dan ben je van nature een Friezin. Ze is inderdaad als dubbelspionne vermoord, maar de link met Salman Rushdie ontgaat mij volkomen. Je wringt met de puzzelstukken. Als Rushdie nou ook door een extreem moslimpeleton zou zijn afgeslacht, dan zou er nog enige vergelijking mogelijk zijn, maar juist dat ontbreekt.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)