Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Dat je de KKK vaarwel zei, wordt vaak vergeten

(voor Nathan Bedford Forrest (1821 - 1877))

Je bent geboren op 13 juli 1821 in Chapel Hill, Tennessee, in een arm Schots-Iers gezin. Jouw vader was de smid William Forrest en je was de oudste van twaalf kinderen. Jouw moeder was Miriam Beck en jouw tweelingzus was Fanny. De helft van de kinderen overleed door de tyfus, rond jouw elfde, Fanny ook. Op jouw zeventiende overleed jouw vader en werd jij hoofd van het gezin. Door hard werken bracht je het gezin uit de armoede. Jouw moeder hertrouwde met marshal John Luxton, met wie ze drie jongens en één meisje kreeg. Op jouw 20-ste ging je samen met jouw oom Jonathan in Hernando in dienst. Jouw oom werd door outlaws vermoord. Jij doodde twee van hen.

Je was kapitein van een boot, die tussen Memphis en Vicksburg voer. Verder was je een gokker en een speculant. In 1845 trouwde je met Mary Ann Montgomery, de dochter van een Presbyteriaanse minister. In 1846 werd jullie zoon William geboren en in 1949 werd jullie dochter Fanny geboren, die slechts vijf jaar werd. Je werd zakenman en eigenaar van meerdere katoenplantages. Je werd slavenhandelaar in Memphis, waar je in 1858 wethouder werd. Je verzorgde jouw moeder financieel en je zorgde ervoor dat jouw broers naar een college gingen. Je was miljonair en één van de rijkste mannen van het Zuiden. Je had veel energie en brute moed en je was een duelist.

In 1861 begon de Amerikaanse Burgeroorlog en werd je lid van de Confederate States Army. Je werd getraind in Fort Wright en al snel tot kolonel gemaakt. Je financieerde een regiment vrijwilligers en in oktober 1861 kreeg je het commando over jouw eigen regiment. Je had een natuurlijk talent voor militaire tactiek en je was een geboren leider. Je werd al rap een voorbeeldig officier. Je woog 95 kilo en je was een geweldige paardrijder en zwaardvechter. Je scherpte beide randen van jouw cavalerie-zwaard. Jouw nakomelingen hebben de militaire traditie voortgezet. Zo werd jouw kleinzoon Nathan een brigadier-generaal, die op zijn 38-ste in Nazi-Duitsland is overleden door bombardementen.

Je triomfeerde in de strijd om Fort Donelson, in de Slag bij Shiloh, in de strijd om de steden Murfreesboro en Vicksburg, in de Slag bij Chickamauga, het herveroveren van Chattanooga, het veroveren van Paducah en de Slag om Fort Pillow, waarbij je oorlogsmisdaden beging door vele zwarte en blanke soldaten, inclusief majoor William F. Bradford, zinloos te vermoorden. Op 10 juni 1864 was jouw grootste overwinning in de Slag bij Brice's crossroads, vooral door jouw onnavolgbare mobiliteit en jouw superieure tactiek. Hiermee wist je de Unie-troepen volledig te verdrijven uit een groot gebied in zuidwest-Tennessee en noordelijk Mississippi.

Tijdens de rampzalige Slag bij Nashville wist je een groot deel van de Zuidelijke achterhoede te laten ontsnappen, waardoor je tot luitenant-generaal werd bevorderd. Op 9 april 1865 tekende de Confederatie-generaal Robert E. Lee de overgave. Op 9 mei 1865 las je in Gainesville jouw vaarwel aan jouw troepen voor. Je ging in Memphis wonen, in een zelfgebouwd huis aan de Mississippi-rivier. Door de afschaffing van de slavernij was je financieel failliet. Je werd de directeur van een spoorwegbedrijf en één van de oprichters van de Ku Klux Klan. In 1867 werd je de eerste Grand Wizard van de Klan. Door jouw bekendheid groeide de Klan al snel en men hielp Zuidelijke weduwen en oorlogswezen.

Veel Klan-leden werden gewelddadig jegens de zwarte mensen, omdat ze tegen hun stemrecht waren en tegen de afschaffing van segregatie. In 1869 was je spuugzat van het buitensporig geweld en gaf je de Klan de opdracht om zichzelf op te heffen, wat in het grootste deel van het land werd genegeerd. Daarna heb je jezelf van de KKK gedistantieerd. Op 29 oktober 1877 ben je door de complicaties van diabetes in Memphis overleden. Je werd 56 jaar en je bent in Forrest Park begraven. In 2017 heeft jouw standbeeld voor grote ophef gezorgd. Voorstanders en tegenstanders gingen met elkaar in de clinch. Volgens mij zit je nog steeds fier te paard, met of zonder dat standbeeld. Niemand is volmaakt.

Schrijver: Joanan Rutgers, 23 augustus 2017


Geplaatst in de categorie: geschiedenis

4.0 met 1 stemmen 82Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)