Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Verboden zone

Midden in de nacht, toen de meeste inwoners van Tsjernobyl van 25 op 26 april 1986 sliepen, ontplofte een van de kernreactoren. Een installatie waarin een nucleaire kettingreactie van kernsplijtingen plaatsvindt, onder gecontroleerde en stabiele omstandigheden. Deze reactoren dragen zorg én leveren warmte voor de opwekking van elektriciteit, verwarming van veel van onze huizen en nijverheden, ontziltingsinstallaties, apparaten en fabrieken, waarin uit zout water zoet water wordt gemaakt. Ruim dertig jaar na de kernramp in het noorden van Oekraïne, destijds nog vallend onder en behorend tot de immense Sovjet-Unie, zijn de gevolgen nog steeds voelbaar. De nasleep van deze nucleaire nachtmerrie varieert van ontluisterend tot zelfs heel bijzonder; van grandeur beroofd tot extraordinair. Het getal van God is zeven, 7 heb ik als kind geleerd in verband met het aantal dagen dat de Schepper nodig heeft gehad voor het realiseren van de aarde met alles dat op die wereldbol groeit en bloeit. Wel met de opmerking dat de 7de dag, de zon- en/of rustdag als dag van herstel is ontstaan.

De gevolgen, hierbij aselect opgesomd:

1. Kernreactor nog steeds niet ontmanteld
2. Nog steeds radioactieve rendieren in Noorwegen
3. Fauna in Tsjernobyl floreert
4. Nog steeds veel schildklierkanker bij onze zuiderburen
5. Vanaf 1987 in zowel Rusland als op Cuba meer jongens dan
meisjes geboren
6. Ramptoerisme in de lift; Tsjernobyl als toeristische
attractie
7. De ware gevolgen zullen pas over tientallen jaren gekend
zijn


Een eeuw zal de nieuwe sarcofaag, die volgens planning eind dit jaar zal worden geplaatst, meegaan. Een kraan wordt in de betonnen structuur geplaatst om de reactor volledig te ontmantelen zonder dat er radioactiviteit kan ontsnappen. De grazers in Noorwegen voeden zich met voornamelijk zigeunerzwammen. Veel radioactiviteit absorberende, maar zeer voedzame paddenstoelen. Verrassend genoeg floreert de fauna in Tsjernobyl, aangezien de 30 vierkante kilometer grote 'verboden zone' rond de kerncentrale door de mensen werd verlaten en het gebied door de natuur is overgenomen. Voorheen werd er op wolven, elanden, bruine beren, wilde paarden, bevers en zwijnen gejaagd. Kwamen zij in veel lagere aantallen voor, terwijl zij heden ten dage de macht in Tsjernobyl hebben overgenomen en floreren. Conclusie, weliswaar een zure: mensen zijn schadelijker voor dieren dan een nucleaire ramp uiteindelijk is. Feit is eveneens dat als gevolg van 'TSJERNOBYL 1986' opvallend veel, aanzienlijk meer schildklierkanker onder, Belgische, jongeren voorkomt en er in Rusland en op Cuba meer jongens dan meisjes worden geboren...!

Helaas zit zogenoemd ramptoerisme in de lift en is Tsjernobyl een toeristische attractie geworden...! Hoewel het gemiddeld stralingsniveau 10 keer hoger is dan normaal, betalen (ramp)toeristen ongeveer E 115,00 voor een bezoek, zonder dat zij iets mogen aanraken en bovendien geenszins op de grond mogen gaan zitten...! Volgens de Belgische nieuwssite knack.be zullen de echte gevolgen pas over tientallen jaren vanaf nu bekend zijn... Kinderen van mensen die hielpen bij het opruimen van de radioactieve rommel na de ramp, worden geconfronteerd met het feit dat zeven keer meer mutaties dan normaal in hun genetisch materiaal zitten...!

Wat hiervan de gevolgen (kunnen) zijn, weet helaas nog steeds niemand. Zeker als Trump gaat troeven en Kim Jong un hem de loef gaat afsteken ofwel gaat overtroeven... Zij zouden beide beter moeten weten!

Schrijver: Annejan Kuperus, 23 augustus 2017


Geplaatst in de categorie: wereld

4.0 met 2 stemmen 82Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)