Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Przewalskipaard

Subtitel: Nomadische ruitervolken


De weidegronden inspireren zowel reizigers als de lokale bevolking; de eerste groep verliet tijdelijk de slang, terwijl de dorpelingen hun waren aan de reislustige best wel hongerige T.S.E*.-reizigers probeerden te slijten, dat overigens moeiteloos ging. Het spoor ziet altijd het eindpunt, daar het de verbinding voelt.

Dit doet lang niet altijd opgeld als het de strenge, zeer besneeuwde winters in Mongolia betreft. Deze zijn in dit immense land schering en inslag. De Zud, zowel de witte als de zwarte, evenals Tumer, Khuiten en Khavsarsan zijn weersinvloeden met een grote impact op zowel mens als zeker ook dier in dit uitgestrekte land van nomadische ruitervolken. De Zud of Dzud is de Mongoolse term voor strenge winter. Een groot aantal dieren sterft als gevolg van hongersnood. Een witte Zud of TSAGAAN is een zeer besneeuwde winter, waardoor vee onvoldoende in staat is, beperkt door grote hoeveelheden sneeuw, in eigen onderhoud te voorzien. Veel dieren verhongeren dan als gevolg van die enorme hoeveelheden sneeuw. Bij een zwarte Zud of KHAR is er een chronisch gebrek aan sneeuw op de weidegronden met als gevolg gebrek aan water. Hierdoor is uiteindelijk de Gobi-woestijn ontstaan. Deze is ook bekend als HÀNHAI, met zo'n v'tje op de tweede A, dat 'droge zee' betekent en als HANHAI met sléchts zo'n v'tje op de tweede A, 'Baikalmeer-woestijn', de grootste van Asia, gelegen in het noorden van de Volksrepubliek China en in het zuiden van Mongolia. Ter indicatie voor wat betreft afstanden: zowel Himalaya als Gobi overlappen elkaar respectievelijk in het noorden en het zuiden, terwijl de afstand tussen woestijn en gebergte... .

Van zuidwest naar noordoost meet de Gobi circa 1600 kilometer en van noord naar zuid ongeveer 800. De Gobi is de op vier na grootste woestijn ter wereld. Voor een groot deel uit kale rots bestaand in plaats van zand. In het Mongools is de betekenis van Gobi dan ook 'heel groot en droog'. Ooit werden de eerste dinosauruseieren hier gevonden. Ondanks het barre klimaat zijn er populaties van bijzondere zoogdiersoorten. Zo vind je er wilde kamelen, kropgazelles, gevlekte bunzingen, het heringevoerde 'Groot Dictee der Nederlandse Taal' Przewalskipaard, de Mongoolse wilde ezel en de zeldzame Gobi-beer.

De Trans-Mongoolse spoorlijn voert door de Gobi.

Tot slot van deze beschouwing, om het geheel te completeren, meld ik nog het bestaan van Tumer, Khuiten en Khavsarsan. Dit zijn respectievelijk de (ijzer)Sud, de (koude)Sud en tegelijkertijd voor wat betreft de schoonheid van naam en de samenvoeging van tenminste twee van de hiervoor genoemde soorten Zud.

*TransSiberia-Express

Schrijver: Annejan Kuperus, 1 september 2017


Geplaatst in de categorie: reizen

4.0 met 1 stemmen 2.681Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)