Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Zefanja

De naam Ninevé wordt in de Bijbel in de boeken Genesis, II Koningen, Jesaja, Jona, Nahum, Zefanja, Mattheus en Lucas genoemd. Ninevé, heden-ten-dage een ruïnestad in Irak in de huidige stad Mosoel, heeft zich na de prediking van de profeet Jona bekeerd en werd vervolgens gespaard. Ninevé of Ninivé is het huidig Mosoel, gelegen in Noord-Irak. Volgens het Bijbelboek Genesis is deze stad door Nimrod, een achterkleinzoon van Noach, die van de Ark, gesticht.

Nimrod, ofwel 'de tegenstrever', 'de zich verontwaardigde', was de eerste machthebber op aarde en bovendien een geweldige, door werkelijk niemand overtroffen jager. Een man met gezag, met autoriteit en macht. Benieuwd hoe deze Nimrod vandaag de dag als stichter van Mosoel op de huidige situatie aldaar zou hebben gereageerd. Vanaf 2014 is Mosoel stevig in handen van IS; zonder ook maar enig vorm van respect hebben deze extremisten eeuwenoude kunstwerken vernield die zouden getuigen van veelgodendom en afgodendienst. Ik herhaal: die zóuden getuigen van veelgodendom en afgodendienst...! Het huidig decennium stond en staat bekend en zal in de geschiedenisboeken worden opgetekend en vastgelegd, evenals in de tijd waarin de verhalen van en uit de Bijbel zich afspelen, als een periode van totale verwoesting van helaas zowel mens als stad...!

Ninivé in het Bijbelboek Zefanja, dit is het negende boek van de twaalf kleine profeten:

Hij zal ook Zijn hand uitstrekken tegen het Noorden en Hij zal Assur verdoen, ofwel verdelgen, lees: vernietigen. Bovendien zal Hij Ninevé stellen tot een verwoesting, droog als een woestijn...!

DE GESCHIEDENIS HERHAALT ZICH...!

Ter completering meld ik, naast de kleine profeet Zefanja uit de titel van deze beschouwing, nog de overige elf zogenoemde kleine profeten. Dit zijn achtereenvolgens:

-Hosea
-Joel; met een trema op de 'e'
-Amos
-Obadja
-Jona
-Micha
-Nahum
-Habakuk
-Haggai
-Zacharia en
-Maleachi

De geschiedenis herhaalt zich; doet de historie dit niet keer-op-keer...?

Schrijver: Annejan Kuperus, 12 september 2017


Geplaatst in de categorie: geschiedenis

4.5 met 2 stemmen 84Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Han Messsie
Datum:
15 september 2017
Email:
hmessielive.nl
Mosoel, lang na Ninivé... Het lijkt wel of deze plaats van het begin tot het einde der wereld vervloekt is, tot schrik van de mensheid.
Naam:
Lettersmid in Ruste
Datum:
13 september 2017
Hoewel niet praktiserend gelovig, worden jeugdherinneringen uit de jaren van catechisatielessen ter voorbereiding van het afleggen van de belijdenis weer in mij wakker. Duidelijk en vooral begrijpelijk beschreven. Graag gelezen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)