Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De nieuwe Hillary Clinton

President Donald Trump heeft voor het eerst in een algemene vergadering van de Verenigde Naties een speech gehouden, terwijl pal achter hem de rijzende ster Nikki Haley zat (zie foto in Trouw 19 sept. '17). Als een scherp kijkende roofvogel kijkt ze visionair naar voren. Met haar ravenzwarte haren dacht ik eerst dat ze van Indiaanse afkomst is, wat ik echt een positieve doorbraak zou vinden. Even kennis maken?

Nimrata Randhawa is op 20 januari 1972 in Bamberg, South Carolina, geboren als dochter van Indiase (!) ouders. Ze heeft twee broers en één zus, die in Singapore zijn geboren. Haar gezin is vanuit het district Amritsar in India naar Canada verhuisd. Via Vancouver verhuisden ze naar Amerika. Ze is in de sfeer van het sikhisme opgevoed en nu is ze lid van het Methodisme, een protestantse stroming. Ze studeerde aan de Orangeburg Preparatory Schools en de Clemson University, waar ze een Bachelor of Science behaalde. In 1996 trouwde ze met de legerkapitein Michael Haley, die elf maanden in Afghanistan diende, waar hij de Afghanen leerde, dat je ook andere dingen kunt verbouwen, dan enkel papavers voor heroïne. Nikki en Michael kregen samen twee kinderen; dochter Rena en zoon Nalin.

Van 2004 tot 2008 was Nikki een volksvertegenwoordiger in het Huis van Afgevaardigen van South Carolina. Ze is politica van de Republikeinse Partij. Vanaf 12 januari 2011 tot 2017 was ze de eerste, vrouwelijke gouverneur van South Carolina. Sinds 24 januari 2017 is ze ambassadrice van de Verenigde Staten bij de Verenigde Naties. Sommige diplomaten denken, dat zij ooit de eerste, vrouwelijke president wil worden. Ze is in ieder geval veel beter bespraakt dan stuntelaar Donald, die onlangs zonder blikken of blozen een nieuw, Afrikaans land verzon. Verder heeft ze o.a. China en Rusland in de Veiligheidsraad meegekregen in een resolutie die Noord-Korea veroordeelt.

Intuïtief gezien, vind ik Nikki zeer integer en betrouwbaar, waakzaam en strijdbaar. En bovendien heel evenwichtig, wat ik van Trump niet kan zeggen. Mocht Trump binnen korte tijd een blunder van jewelste maken, waardoor hij wel vervroegd moet aftreden, dan mag Nikki hem direct van mij opvolgen. Of er tijdens de Trump-campagne contact met de Russische regering was, lijkt inmiddels ontzenuwd door Trump's zoon of schoonzoon, in ieder geval directe familie, want veel verder kijkt ome Donald niet als het om good-will gaat. Door de tijdsverstrijking is het inmiddels mosterd na de maaltijd geworden. Door het schoolpleinachtige gekissebis met Kim Jong-un zijn er nieuwe spanningen overheen gestoken. Trump verbiedt de banken om samen te werken met Noord-Korea, zodat ze t.z.t. geen geld meer hebben voor raketlanceringen. China stemt hier mee in. Jong-un noemt hem 'gestoord' en dat hij hiervoor zal boeten.

Door de dagelijkse overinformatie raken we ook steeds korter van memorie. Bovendien zijn we murwgeslagen door alle wereldellende, die we dagelijks te verwerken krijgen. Gelukkig pakt Trump wel zo uit, dat we geregeld gieren van het lachen. Die komische kant hadden we niet voorzien. Zolang het echt komisch blijft natuurlijk. Als ik de grootste miljardair van de wereld zou zijn en ik moest als bodyguard tussen Donald en Nikki kiezen, dan zou ik het absoluut wel weten.

Schrijver: Joanan Rutgers, 24 september 2017


Geplaatst in de categorie: politiek

5.0 met 3 stemmen 46Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)