Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een gebrek aan tederheid kan dodelijk zijn

(voor Rafal Wojaczek (1945 - 1971))

Je bent geboren op 6 december 1945 in Mikolów in Zuid-Polen, een stad, die door Sint Nicholas is benoemd en geïnspireerd. Je was een belangrijke, Poolse dichter/prozaschrijver en één van de zogenaamde Poètes Maudits, die door Paul Verlaine in zijn boekwerk 'Les poètes maudits' uit 1884 zijn geboekstaafd. Vervloekte dichters zijn vaak botsend met de brave maatschappij, absolute buitenstaanders, verslaafd aan alcohol en drugs, krankzinnig, wetteloos en vaak vroegtijdig suïcidaal. Naast o.a. Rimbaud, Corbière, Mallarmé, Baudelaire, Desbordes-Valmore, De l'Isle-Adam en De Lautréamont rekende Verlaine zichzelf ook tot de Verdoemde Dichters.

Je was lid van een bekende en gerespecteerde familie. Jouw vader was een leraar op de middelbare school en jouw moeder was een publicerende schrijfster. Je ging naar de middelbare scholen in Mikolów, Katowice-Ligota en Kedzierzyn-Kozle. Je studeerde korte tijd Poolse literatuur aan de Jagiellonian Universiteit in Krakau, in 1364 door koning Kazimierz III de Grote opgericht.

In 1964 verhuisde je naar Wroclaw, met de Kerk van Sts. Idziego uit de 13-de eeuw. Je werkte o.a. als koerier en in 1965 debuteerde je als dichter. Doordat je aan depressies leed, werd je een alcoholverslaafde. Je terroriseerde jouw omgeving en je ging met anderen op de vuist. Je hebt vele keren geprobeerd om zelfdoding te plegen. In 1969 verscheen jouw debuutdichtbundel 'Seizoen', wat door de critici lovend werd ontvangen en het was het stralende begin van jouw dichtcarrière. Daarna verhuisde je naar Mikolów.

Je gebruikte graag vulgaire en brutale woorden en een krachtige beeldtaal, waarin je existentiële gedachten weergaf. Je zat een tijd in een psychiatrisch ziekenhuis. In 1970 verscheen jouw tweede dichtbundel 'Een ander sprookje' bij het Nationaal Instituut voor hen. Ossolinskich in Wroclaw, in 1817 opgericht door de dichter/schrijver/literatuurhistoricus/vertaler Joseph Maksymilian Ossolinski. Je kreeg helaas te maken met een ernstige censuur.

Je schreef over de liefde, de dood en jouw obsessie voor erotiek en seksualiteit voor en bij vrouwen, wat voor jou weer vaak samen viel met de dood. Zoals de Fransen een orgasme 'la petite mort' noemen. Op pijnlijke wijze rebelleerde je tegen de hypocrisie van de wereld/maatschappij. Je onderzocht de donkerste kanten van de menselijke ziel en jouw angsten, bezorgdheden en malle obsessies. Verder omschreef je jouw immense hunkering naar tederheid. Jouw natuurlijke, fysieke en psychische behoeften waren vele malen groter dan de daadwerkelijke peulenschillen, die je op jouw bord kreeg, zoals bij de meeste mensen.

Op 11 mei 1971 pleegde je in Wroclaw zelfdoding met een overdosis van diverse soorten drugs, zoals het slaapmiddel diazepam. Je liet hierdoor jouw dochter Dagmara zichtbaar in de steek. Je werd 25 jaar en je bent in de begraafplaats van de kathedraal van St. Catherine begraven. In 2000 werd jouw jongere broer, een filmacteur, bij jou begraven. Hij werd 53 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 5 oktober 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 3 stemmen 52Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)