Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Als een Jeanne d'Arc vocht je voor een vrij Ierland

(voor Constance Markievicz (1868 - 1927))

Je bent geboren als Constance Georgine Gore-Booth op 4 februari 1868 op Buckingham Gate in Londen-Westminster, nabij Buckingham Palace. Je was de oudste dochter van de Arctische ontdekkingsreiziger en avonturier Sir Henry Gore-Booth, 5e Baronet en eigenaar van het landhuis Lissadell House, bewoond vanaf 1833 en door de architect Francis Goodwin ontworpen, die op zijn 51-ste door een beroerte overleed. Het landhuis werd door de dichter William Butler Yeats als vakantie-adres gebruikt, waarna hij er lovend over dichtte. Jouw moeder was Georgina, Lady Hill.

Tijdens de hongersnood in 1879-1880 gaf jouw vader gratis eten aan de huurders op zijn landgoed. Jouw jongere zus Eva Selina Laura was daardoor zeer geïnspireerd. Zij was een belangrijke dichteres/dramatist/suffragiste Esther Roper, met wie ze in een rijtjeshuis in Rusholme samenwoonde. In 1913 verhuisden ze naar Londen, waar ze in 1916 een lesbisch tijdschrift begonnen. In 1926 is Eva overleden. Esther overleed in 1938 en zij is naast Eva begraven in het St. John's kerkhof in Hampstead. Jouw zus was zo content en blij met dit gegeven.

De dichter W.B. Yeats bezocht Lissadell House vaak en hij was met Eva en jou bevriend. Hij schreef een lofgedicht voor jullie en hij beïnvloedde jullie. In 1892 ging je naar de Slade School of Art. Daarna ging je naar de Académie Julian, waar je jouw toekomstige man graaf Casimir Dunin Markievicz ontmoette, een Poolse toneelschrijver/theaterregisseur/schilder. Hij was gescheiden van Jadwina Splawa-Neyman, met wie hij twee zonen had gekregen, Stanislas en Ryszard. In 1899 zijn Jadwina en Ryszard overleden. Op 13 januari 1900 overleed jouw vader in St. Moritz door een griepaanval. Hij werd 56 jaar.

Op 29 september 1900 zijn Casimir en jij in Londen getrouwd. In 1901 is jullie dochter Maeve geboren. Vanaf 1902 woonden jullie in Dublin. Maeve werd door haar grootouders grootgebracht en ze vervreemde van jou. Je floreerde als landschapsschilderes en je was o.a. bevriend met de kunstenares Sarah Purser, de schilder Nathaniel Hone, Walter Osborne en John Butler Yeats. In het huis van Sarah Purser ontmoette je de revolutionaire patriotten Michael Davitt, John O'Leary en Maud Gonne MacBride, die vele huwelijksverzoeken van W.B. Yeats weigerde. Hij schreef veel gedichten voor haar, waarmee hij haar schoonheid roemde.

In 1906 huurde je een huisje op het platteland. De vorige huurder was de dichter Padraic Colum. Hij had revolutionaire tijdschriften laten liggen, die je bent gaan lezen en waardoor je gedreven raakte voor de onafhankelijkheid van de Britse regering. Je werd lid van Sinn Féin en Inghinidhe na hÉireann, opgericht door Maud Gonne. Samen met Bulmer Hobson stichtte je een para-militaire, nationalistische scoutorganisatie. In 1911 gooide je stenen naar foto's van de Engelse koning en koningin en je probeerde de grote, Britse vlag bij Leinster House te verbranden. Je werd voor het eerst gevangen gezet, net als jouw vriendin Helena Molony.

Je was ook lid van het Irish Citizen Army van James Connolly. In een soepkeuken voedde je de arme schoolkinderen. In 1913 ging jouw man terug naar Polen en hij ging nooit meer naar Ierland. In april 1916 nam je deel aan de Pasenopkomst, een gewapende strijd tegen de Engelsen. Jij ontwierp het Citizen Army uniform en je componeerde het volkslied. Je werd gevangen genomen en naar Kilmainham Gaol gebracht. Op 4 mei 1916 werd je berecht. Je zei dat je vocht voor de vrijheid van Ierland. Je kreeg de doodstraf, maar omdat je een vrouw was, werd dat veranderd tot een gevangenisstraf in de Mountjoy Gaol en de Aylesbury Gaol. In 1917 werd je vrijgelaten vanwege een algemene amnestie.

In 1918 zat je een tijd in de Holloway Gaol en in 1921 werd je lid van het revolutionaire parlement van de Ierse Republiek. In 1919 was je de eerste, Ierse, vrouwelijke kabinetsminister. Tot januari 1922 was je minister van arbeid. In 1923 zat je nog een maand in de gevangenis door jouw republikeinse opvattingen. Op 15 juli 1927 ben je door de complicaties bij appendicitis overleden. Je werd 49 jaar en je bent in de Glasnevin Cemetery begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 14 oktober 2017


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 3 stemmen 39Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)