Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Bijna een eeuw bijna alle grote schrijvers gekend

(voor Annie Salomons (1885 - 1980))

Je bent geboren als Anna Maria Francisca Salomons op 26 juni 1885 in Rotterdam. Jouw vader Constant Theodor Salomons was de directeur van de gemeentelijke gasfabriek aan de Oranjeboomstraat. Jouw zus Henriëtte was drie jaar ouder. Henriëtte en jij hadden weinig contact met andere kinderen. Jij was veel alleen. Je ging naar de Gemeentelijke Hoogere Burgerschool voor Meisjes en in 1901 behaalde je jouw diploma. Het lukte je niet om het staatsexamen gymnasium te halen en in 1904/1905 was je toehoorster op het Gymnasium Erasmianum. Daar had je enig contact met de leraar/dichter J.H. Leopold.

Op jouw 15-de kreeg je een serieuze liefdesrelatie met de 16-jarige dichter Geerten Gossaert, oftewel Carel Gerretson, die in Kralingen was geboren. Hij bleef tot aan zijn overlijden met jou bevriend. Op jouw 18-de werd je lid van de Vereniging van Letterkundigen. Beïnvloed door de Tachtigers en aangemoedigd door Johan de Meester sr. was je aanvankelijk een dichteres. Later werd je vooral beroemd door jouw romans, die handelen over de bewustwording van de vrouw. Je schreef veel over de verhoudingen tussen vrouwen en mannen. Je concludeerde dat de vrouw wel gelijkwaardig is aan de man, maar niet zijn gelijke. In het huwelijk zag je de man als leider en meerdere. Je vond dat de man beter abstract en intellectueel denkt.

In 1901/1902 debuteerde je met enkele jeugdverzen in 'Jong Holland'. Verder plaatste de kunstredacteur Johan de Meester jouw poëzie in de Nieuwe Rotterdamsche Courant en hij regelde jouw contact met de uitgever Van Dishoeck. In 1905 behaalde je als extranea het diploma gymnasium-alpha. In datzelfde jaar debuteerde je met jouw dichtbundel 'Verzen, I', uitgegeven door Van Dishoeck. Van 1905 tot 1907 studeerde je Nederlands aan de Universiteit van Leiden. In 1907 verscheen jouw eerste roman 'Een meisje-studentje', waarmee je de denigrerende mening van sommige mannen in de kaart speelde. Je zei dat meisjes minder wetenschappelijk zijn en minder op een carrière gericht zijn.

Je woonde samen met Henriëtte, ook in Utrecht, waar je in 1910 met jouw studie stopte, zonder ooit een examen te hebben gedaan. In 1910 verscheen 'Verzen, 2'. Je ging weer bij jouw ouders wonen, die naar Den Haag waren verhuisd. Op 27 november 1924 trouwde je met de jurist Henri van Wageningen en ging je met hem in Medan op Sumatra wonen, waar hij werkte. Henri was enkele jaren jonger en Nederlands Hervormd, maar na jullie verloving werd hij net als jij rooms-katholiek. Jullie hadden een zeer gelukkig huwelijk.

Jij kon slecht tegen de hitte op Sumatra en in 1927 verhuisden jullie naar Den Haag, waar Henri rechter werd. Je had o.a. contact met Frederik van Eeden, Lodewijk van Deyssel, Louis Couperus, P.C. Boutens, Jan-Jacob Slauerhoff, J.C. Bloem, Adriaan Roland Holst en Nico van Suchtelen. Verder kende je vooral Carry van Bruggen, Ina Boudier-Bakker, Top Naeff en Margo Scharten-Antink. Van 1942 tot 1945 verbleef je gedwongen in Amersfoort. Na het overlijden van Henri bleef je in Den Haag wonen. Vanaf 1954 schreef je in het literaire tijdschrift 'Maatstaf' over jouw herinneringen aan de auteurs, die je persoonlijk hebt gekend. In 1975 kreeg je de Jacobsen-prijs van het Tollensfonds voor oudere letterkundigen, inclusief 1000 gulden. Op 16 januari 1980 ben je in Den Haag overleden. Je werd 94 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 12 oktober 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.7 met 3 stemmen 45



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)