Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Jij en oom Oscar Wilde deelden dezelfde tragiek

(voor Dolly Wilde (1895 - 1941))

Je bent geboren als Dorothy (Dolly) Ierne Wilde op 11 juli 1895 in Londen. Je was drie maanden na de arrestatie van jouw oom Oscar Wilde geboren, die wegens homoseksuele handelingen tot twee jaar gevangenisstraf werd veroordeeld, door een gemene valkuil van de vader van Oscars beminde Lord Alfred Douglas. Je was het enige kind van Oscar's oudere broer William Charles Kingsbury Wilde, geboren op 26 september 1852 in Dublin en opgegroeid aan 21 Westland Row in Dublin.

Zijn vader was eveneens Sir William Robert Wills Wilde, een oog- en oorchirurg en een schrijver van belangrijke werken over geneeskunde, archeologie en folklore, vooral Ierse folklore. Zijn opa was ook een belangrijke arts. In 1851 trouwde Sir William Robert Wills Wilde met de dichteres Jane Francesca Agnes Elgee (1821 - 1896), die publiceerde onder het pseudoniem Speranza. Zij was met name verzot op Ierse volksverhalen. Haar derde kind was Isola Francesca Emily Wilde (1857 - 1867).

Lady Jane's vader was een advocaat in de Ierse provincie Wexford. Haar overgrootvader was van Italiaanse komaf. Ze was de nicht van de protestantse schrijver/dominee Charles Maturin, die in 1820 de gotische roman 'Melmoth the Wanderer' schreef. Dit gaat over een geleerde, die zijn ziel aan de duivel verkocht in ruil voor 150 extra levensjaren. Het is anti-rooms en pro-protestants. Oscar Wilde noemde zichzelf na zijn gevangenisstraf Sebastian Melmoth, afgeleid van het titelkarakter van zijn oom en van de christelijke heilige/martelaar Sint Sebastian, die synoniem staat voor de homoseksuele liefde.

In januari 1896 had Lady Jane bronchitis en wilde ze Oscar in de gevangenis gaan bezoeken, wat haar botweg werd geweigerd. Zij overleed aan 146 Oakley Street in Chelsea, Londen, op 74-jarige leeftijd. Oscar betaalde haar begrafenis, die op de Kensal Green Cemetery plaats vond. Op 13 maart 1899 overleed William Charles Kingsbury Wilde op 9 Cheltenham Terrace in Chelsea door de desastreuze complicaties van zijn notoire alcoholisme. Oscar was niet verbaasd, want dit lag in de lijn der verwachting. William werd 46 jaar. Op 30 november 1900 overleed Oscar, officieel door meningitis, maar syphilis en extreem alcoholisme zijn hoogstwaarschijnlijk de juiste oorzaken. Oscar werd 46 jaar.

In 1914 reed jij in een ambulance tijdens de Eerste Wereldoorlog. Rond 1917-1918 had je een liefdesaffaire met de rijke bootraceres Marion Barbara Carstairs, die meestal als man verkleed was en die openlijk lesbisch was. Ze had o.a. ook seksueel contact met Greta Garbo, Marlene Dietrich en de actrice Tallulah Bankhead. Je was een heroïne-verslaafde en diverse pogingen tot afkick mislukten. Na een verpleeghuisperiode was je verslaafd aan het hypnotische kalmeringsmiddel paraldehyde. In 1939 kreeg je borstkanker en weigerde je operationeel ingrijpen. Je zocht naar alternatieve behandelingen.

In 1940 vluchtte je naar Engeland en op 10 april 1941 ben je overleden, of door de borstkanker of door een overdosis drugs. Je werd 45 jaar. Je was net als jouw ooms een zware alcoholiste en je deed vele zelfdodingspogingen. Vanaf 1927 tot aan jouw overlijden had je een relatie met de lesbische schrijfster Natalie Clifford Barney.

Schrijver: Joanan Rutgers, 23 oktober 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 2 stemmen 46Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)