Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Het noodlot van een Poolse 'Verdoemde dichter'

(voor Andrzej Bursa (1932 - 1957))

Je bent geboren op 21 maart 1932 in Kraków. Je was een dichter, romanschrijver, dramaturg en journalist. Je behoorde tot de Generatie van 'Hedendaagse', een generatie artiesten, die rond 1956 in Polen debuteerde en die het literaire leven voor de tien daarna domineerde. Je was in feite een voorloper. Je was ook een typisch lid van de Poètes Maudits.

Jouw moeder was de lerares Maria van Kopycinski, die uit een burgerlijke, katholieke familie kwam. Jouw vader Felix Bursa was een leraar en maatschappelijk werker met communistische standpunten. In 1947 zijn jouw ouders gescheiden.

Na de voltooiing van jouw middelbare school studeerde je journalistiek en geschiedenis aan de Jagiellonian University in Krakau. Na een maand ging je naar de Faculteit der Wijsbegeerte van de Jagiellonian University om Bulgaars te studeren. In februari 1952 trouwde je met Ludwika Szemioth, een studente aan de Academie voor Schone Kunsten in Krakau. Op 26 juli 1952 werd jullie zoon Michal geboren. Van december 1954 tot de zomer van 1957 werkte je als journalist voor de krant Dziennik Polski, die sinds 4 februari 1945 is verschenen.

Als dichter had je slechts drie jaar succes. Jouw literaire activiteiten werden slechts in drie jaar tijd gemaakt. Jouw dichtwerk was extreem rebellistisch, eerlijk brutaal en grofeerlijk cynisch. Jouw werken beschrijven exact en compromisloos de actuele realiteit. Je ageerde tegen de normen van het sociale leven, de romantische traditie, conventies en moraliteit. Je hebt in totaal 37 gedichten en verhalen in diverse tijdschriften gepubliceerd. De laatste maanden van jouw leven waren dramatisch en vol mislukkingen.

Op 15 november 1957 overleed je door een hartaanval, al verzonnen vele fans dat je zelfdoding had gepleegd, gewoon om jouw vroege overlijden nog tragischer te maken. Jouw ware dood werd veroorzaakt door een aorta-defect. Je werd 25 jaar en je werd begraven in de Rakowicki Begraafplaats in Krakau, opgericht in 1803. Kort na jouw overlijden werd jouw eerste poëzieverzameling gepubliceerd, een zeer belangrijk gegeven binnen de Poolse poëzie. Er is een poëzieprijs naar jou vernoemd, die o.a. door Ewa Lipska en Stanislaw Baranczak zijn gewonnen.

Ewa is geboren op 8 oktober 1945 in Krakau. Stanislaw overleed op 26 december 2014 en hij werd 68 jaar. Hij was dichter, literair criticus, geleerde, redacteur, vertaler en leraar. Zijn zus is de populaire, Poolse schrijfster Malgorzata Musierowicz, geboren op 9 januari 1945. Hij trouwde in 1968 met Anna Brylka, met wie hij twee kinderen kreeg, Michael en Anna. In 1959 kreeg je postuum de november Poëzieprijs voor het interessantste debuut.

Schrijver: Joanan Rutgers, 26 oktober 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 3 stemmen 48Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)