Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Door een jaloerse, benedictijnse abt dwars gezeten

(voor Hildegard von Bingen (1098 - 1179))

Je bent geboren op 16 september 1098 in Bermersheim vor der Höhe in Duitsland, nabij Alzey. Je was het tiende kind van graaf Hildebert van Bermersheim en je groeide op in het slot van Bermersheim. Op jouw achtste leeftijd werd je aan de zorg van Jutta von Sponheim overgedragen, de abdis van het benedictijnse nonnenklooster in Disibodenberg. Jutta leerde jou Latijn en de zeven vrije kunsten; astronomie, muziek, grammatica, geometrie, retorica, dialectiek en aritmetica. Je leerde eveneens het lezen en interpreteren van de psalmen en andere bijbelteksten, de liturgie en de strenge regels van Sint Benedictus van Nursia (480 - 547).

Op jouw 15-de heb je al jouw geloften afgelegd. In 1136 overleed Jutta en werd jij de abdis van het vrouwenklooster. In 1147 besloot je een zelfstandig vrouwenklooster op de Rupertsberg in Bingen am Rhein te stichten, waarbij je o.a. door de aartsbisschop van Mainz werd gesteund. Het was echter tegen de wil van de benedictijnse abt Kuno von Disibodenberg. In 1150 ging je met jouw nonnengemeenschap in het Rupertsberg-klooster intrekken en in 1152 werd jullie kerk door de aartsbisschop ingewijd. Er was zoveel instroom van nieuwe nonnen, dat je in 1165 in Eibingen een extra klooster opende.

De ruzie tussen de abt van Disibodenberg en jou duurde nog jaren voort. Vanaf jouw 43-ste kreeg je goddelijke visioenen en begon je die met behulp van jouw secretaris Volmar vast te leggen. In het begin werden jouw visioenen door de kerkelijke autoriteiten argwanend benaderd. Maar tijdens de synode van Trier in 1147 brachten Sint Bernardus van Clairvaux en de aartsbisschop van Mainz Henrik I Felix von Harburg jou onder de nadrukkelijke aandacht van paus Eugenius III, die jou stimuleerde en bemoedigde om jouw geesteswerk voort te zetten. In 1151 verscheen jouw religieuze schrijfwerk 'Liber Scivias' en in 1163 'Liber vitae meritorum', een groot visioenenboek.

In jouw nieuwe klooster componeerde je jouw beroemde, Gregoriaanse muziek, al is die ook door sommigen behoorlijk gerelativeerd. In 1174 verscheen jouw tweede, grote visioenenboek 'Liber Divinorum Operum'. Jouw boeken 'Physica' en 'Causae et Curae' gaan over de natuur en de geneeskunst, met vele, geneeskrachtige recepten, die werkelijk werken. Je schreef adviezen aan keizers en pausen en je correspondeerde o.a. met Bernardus van Clairvaux en keizer Frederik Barbarossa van het Heilige Roomse Rijk. Je was ook bevriend met de heilige Gerlachus van Houthem, een kluizenaar nabij Valkenburg, die voedsel aan de armen schonk, een harig hemd droeg en op koude stenen sliep. Hij woonde in een holle eik en hij mengde zijn brood met as. Hij ging elke dag te voet op bedevaart naar Maastricht, waar hij het gebeente van St. Servaas vereerde. Je stuurde hem het kransje, dat je tijdens jouw professie had gedragen. Hij overleed op zijn 45-ste.

Jouw muzikale teksten gaan vaak over de heilige Ursula en de heilige Rupert. Je beschreef de vroegst bekende omschrijving van het vrouwelijke orgasme: 'Als een vrouw de liefde bedrijft met een man, voelt ze de warmte tot in haar brein. Dat brengt een zinnelijke verrukking teweeg!'. Best wel heel merkwaardig dat juist jij dat hebt geschreven. Dat geeft behoorlijk te denken over jouw mannelijke connecties.

Aan het einde van jouw leven heb je een geëxcommuniceerde kennis in gewijde grond begraven, waardoor jij en jouw gemeenschap werden gestraft met een verbod op het gezongen koorgebed, de mis en het klokgelui. De rancuneuze abt Kuno was één van de jouw tegenstanders, maar de aartsbisschop van Mainz wist dat knap te ontkrachten. Op 17 september 1179 ben je in Rupertsberg overleden. Je werd 81 jaar. Je bent begraven in de Eibingen Parish Church, nabij Rüdesheim.

Schrijver: Joanan Rutgers, 11 november 2017


Geplaatst in de categorie: idool

3.8 met 4 stemmen 58Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
11 november 2017
Dank voor deze beschouwing over deze bijzondere vrouw, aan wie ik mij verwant, althans in ieder geval geestverwant voel. Te durven beweren dat zij familie is, gaat wellicht net zo ver als durven beweren dat men familie van Jeanne d'Arc of Moeder Theresa is. Toch hoop ik heimelijk dat er van heel verre een mogelijke bloedverwantschap bestaat via mijn overgrootmoeder van Duitse afkomst die met haar meisjesnaam Bingen heet. Een liedje uit mijn geboortestad Maastricht zou zeggen dat we allemaal familie zijn al vanuit het paradijs. Dus dan zit ik sowieso goed.

Hoe dan ook, deze vrouw was als mystica, dichteres en natuurgeneeskundige een zeer invloedrijke persoon, wiens invloed inmiddels bijna duizend jaren overleefd heeft. Een vrouw die een lichtend voorbeeld is voor hoe je als vrouw je staande houdt in een door mannen geregeerde wereld. Een ware feministe avant la lettre. En zonder enige verdienste van mijn kant of enig bewijs van bloedverwantschap ben ik er toch een beetje trots op dat haar naam in mijn stamboom via mijn overgrootmoeder voorkomt. Ach, een mens moet soms iets te dromen hebben. Gun me de illusie.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)