Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een lang leven volgestouwd met kunstpassie

(voor Maggie Laubser (1886 - 1973))

Je bent geboren als Maria Magdalena Laubser op 14 april 1886 in de tarwe-boerderij Bloublommetjieskloof nabij Malmesbury, Swartland. Jouw ouders Gerhardus Petrus Christiaan en Johanna Catharina Laubser waren in Holm, Duitsland, geboren. Je was de oudste van zes kinderen. Je had een zorgeloze jeugd in de mooie natuur. Na de farmschool Rocklands ging je naar de kostschool Bloemhof Seminary in Stellenbosch, waar je tekenen leerde. In 1901 ging je terug naar de boerderij.

In Kaapstad ontmoette je de kunstenares Beatrice Hazel, die realistisch-romantisch schilderde. Via Hazel kwam je in contact met Edward Roworth, die jou stimuleerde om te gaan schilderen. In 1903 ging je één keer per week naar Kaapstad voor zanglessen en je begon zelf te schilderen. Je kreeg twee maanden les van Edward en je won een zilveren medaille. In 1907 werd je lid van de South African Society of Artists en in 1909 deed je mee met de jaarlijkse expositie van de SASA en de Fine Arts Association of Cape Town. In 1910 had je een eigen atelier in Strand Street in Cape Town.

In 1912 bezocht je jouw neef Gert Coetzee in Pretoria en je werd een gouvernante op de boerderij van de familie Wolmarans in het Ermelo district in Transvaal. Je gaf ook les in kunst en handwerk. Met jouw vriendin Sophie Fischer ging je op vakantie naar Durban, waar je bevriend raakte met Jan Hendrik Arnold Balwé, de consul voor Nederland en de eigenaar van een scheepslijn. Hij bekostigde jouw studie in het buitenland plus die van een zus van jou. Op 4 oktober 1913 ging je met jouw zus naar Laren, waar je de concertpianiste Ita Mees en de schrijver/dichter/psychiater Frederik van Eeden ontmoette.

Je raakte ook bevriend met de kunstenaars Frans Langeveld en Laura Knight Johnson, in 1877 in Derbyshire geboren en in 1970 in Londen overleden. Ze was getrouwd met de schilder Harold Knight. Samen bezochten ze Nederland, waar ze de Hollandse meesters bestudeerden. Laura was beïnvloed door Edgar Degas en ze was de eerste vrouw, die in 1936 van de Royal Academy lid werd. In Laren werkte je in een atelier van Anton Mauve, die in 1888 in Arnhem was overleden en getrouwd was met een nicht van Vincent van Gogh, Ariëtte Sophia Jeannette Carbentus. Anton had een grote invloed op het schilderwerk van Vincent en hij verbleef zijn laatste jaren vooral in Laren.

Van oktober 1914 tot maart 1919 studeerde je aan de Slade School of Art. Je kreeg tekenles van Henry Tonks, Walter Westley Russell en Ambrose McEvoy, die een ongelukkige relatie met de schilderes Gwen John had gehad en trouwde met de schilderes Mary Edwards-Philip Wilson Steer, die jou schilderles gaf. In 1915 ging je naar Zuid-Afrika terug, naar de nieuwe familie-boerderij in Oortmanspost. In 1919 zat je in België en was je bevriend met Arnold Balwé, de zoon van Jan Hendrik Arnold. Je maakte vele naaktstudies en je ging met Arnold naar Italë, financieel ondersteund door zijn vader, die in 1921 overleed.

Je ging naar Venetië, Milaan, Duitsland en Kaapstad. In 1923 ging je naar Berlijn en je ging op reis met de schilderes Irma Stern. Je werd beïnvloed door het Duitse Expressionisme, wat je tevergeefs ontkende. De schilder Karl Schmidt-Rottluff stimuleerde jou. Op 3 mei 1936 overleed jouw vader en op 20 november 1936 jouw moeder. In 1937 ging je naar Drie Ankerbaai en in 1947 woonde je in het huisje 'AltydLig' in Strand. In 1948 kreeg je het lidmaatschap voor de South African Academy for Arts and Science uitgereikt, samen met de dichteres Elisabeth Eybers. Op 17 mei 1973 overleed je in Strand. Er stond een onafgemaakt schilderij op jouw ezel. Je werd 87 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 21 november 2017


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 1 stemmen 543Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)