Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De dichter met een golvende, dichterlijke achternaam

(voor Karel van de Woestijne (1878 - 1929))

Je bent geboren als Carolus Petrus Eduardus Maria (Karel) van de Woestijne op 10 maart 1878 in Gent. Je was twaalf jaar, toen jouw vader, een koperslager, door een beroerte overleed. Hierdoor werd je gezaghebbend over jouw broers Edward, Maurice en Gustave, die een kunstschilder was.

Je ging naar het Koninklijk Atheneum in Gent. Je was verzot op de gedichten van Charles Baudelaire. In Gent studeerde je ook Germaanse filologie en je kwam in aanraking met het Franse symbolisme. Tussen begin 1900 en eind 1906 woonde je in Sint-Martens-Latem, gelegen aan de Leie. Het staat bekend als een kunstenaarsgemeente en het is een van de rijkste gemeenten van België. Jouw broer Gustave woonde er ook, net als de dichter Richard Minne, die er op 1 juni 1965 overleed.
In 1903 overleed jouw moeder, waardoor je de verantwoordelijkheid over het ouderlijk bedrijf kreeg.

Op 13 februari 1904 trouwde je met Mariette van Hende. In 1904 werd jullie zoon Paul geboren en in 1919 jullie dochter Lily. Mariette werd 40 jaar ouder dan jij. Je was enige tijd ambtenaar bij het Ministerie van Kunsten en Wetenschappen. Vanaf 1906 werd je correspondent van de Nieuwe Rotterdamsche Courant in Brussel. Dat was op verzoek van de schrijver Emmanuel de Bom, die o.a. in 1898 het indrukwekkende schrijfwerk 'Wrakken' publiceerde, dat ik met veel genoegen heb gelezen.
Je had jouw rubriek 'Kunst te Brussel' en je schreef over de sociale en politieke gebeurtenissen in België, wat je 23 jaar volhield.

Je woonde een tijd in Laken. Vanaf 1920 tot de lente van 1925 woonde je met jouw gezin in Oostende. Daar had je geregeld contact met de kunstschilders James Ensor en de expressionist Constant Permeke.
Van 1920 tot 1929 doceerde je Nederlandse literatuurgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Gent. Je was redacteur van de literaire tijdschriften 'Van Nu en Straks' en 'Vlaanderen'. Je was eenzelvig en teruggetrokken, maar daarnaast ook actief als schrijver.

Je overleed op 24 augustus 1929 in Zwijnaarde, een wijk in Gent. Je werd 51 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 13 december 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 3 stemmen 31Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)