Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De volharding der herinnering

Het doorzettingsvermogen van het geheugen...


Wij vieren nog deze maand opnieuw de geboorte van J.C., de Zoon van God. Een feest dat mondiaal gezien, hoog staat aangeschreven. Daarnaast, door het hiervoor genoemde, uitgebreid wordt gevierd op een wijze die doorgaans niet is mis te verstaan. Ook in de kunst zijn er vele werken naar aanleiding van Jezus' geboorte geschapen, dus ontstaan.

JESUS' BIRTH AND NATIVITY licht ik er in deze beschouwing, samen met de schilder van dit in voornamelijk prachtige kleuren blauw gerealiseerde werk, uit. Schilder van dit meesterwerk is Salvador Dalí. Deze wereldberoemde Spaanse kunstschilder leefde in de vorige eeuw, alwaar hij 11 mei 1904 te Figueres ter wereld kwam en alhier eveneens, weliswaar 85 jaar later, zijn laatste adem uitblies... .

DE VOLHARDING DER HERINNERING, ofwel 'La persistència de la memòria' in het Catalaans of daarentegen 'La persistencia de la memoria' in het Spaans of 'The persistence of memory' is werk van de hiervoor genoemde kunstschilder Dalí. Met de weke klokken doelt Dalí op de betrekkelijkheid van tijd in het algemeen en misschien wel zijn eigen in het bijzonder. In een realistisch landschap, bijna fotografisch geschilderd, signaleren wij als kijkers en kunstliefhebbers in een onbestaand droomlandschap onwerkelijke voorwerpen in de vorm van slappe klokken. De surrealistische schilder Dalí heeft dit werk wel uitgevoerd in hyperrealistische stijl, maar combineert zijn realistische beelden, voor een deel of in zijn geheel met onverwachte, verrassende, misschien zelfs schokkende droomvoorstellingen.

Voorbeeld: 'weke klokken' als monsters...!

Dalí's uiterlijk werd op een gegeven moment gekenmerkt door een flamboyante, lees: vlammende snor, die een iconisch handelsmerk van zijn gedaante voor de rest van zijn leven is geworden. In tegenstelling tot wat men zou kunnen denken als men Dalí's werk beschouwt, moet in 'De volharding der herinnering' tijd juist alle betekenis verliezen. Duurzaamheid, in principe tijdlóós, gaat hiermee dus prima samen: hand in hand.

Dalí laat tijd versmelten met de horloges waarop deze wordt aangegeven...!

Schrijver: Annejan Kuperus, 19 december 2017


Geplaatst in de categorie: schilderkunst

4.5 met 2 stemmen 174Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)