Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een grote aanbidder van Johannes Vermeer

(voor William McGregor Paxton (1869 - 1941))

Je bent geboren op 22 juni 1869 in de havenstad Baltimore, Maryland. Het woonhuis en het graf van de tragische, armoedige schrijver/dichter Edgar Allan Poe bevinden zich in Baltimore. Jouw ouders waren James en Rose Doherty Paxton. In het midden van de jaren zeventig verhuisde jouw familie naar Newton Corner, waar jouw vader een cateringbedrijf begon.

Op jouw 18-de won je een studiebeurs en ging je naar de Cowles Art School op 148 Dartmouth Street in Boston, gesticht in 1883. Hier studeerde je samen met de kunstschilder Dennis Miller Bunker. Dennis overleed op zijn 29-ste door een hartstilstand als gevolg van meningitis. Zijn portret van Jessica uit 1890 is fenomenaal.

Jouw vrouw Elizabeth Okie Paxton (1877 - 1971) zat ook op de Cowles Art School. Op 3 januari 1899 zijn Elizabeth en jij getrouwd. Jij was haar kunstleraar. In het begin van 1901 reisde je met haar door Europa. 's Zomers waren jullie vaak in Cape Cod en Cape Ann. Verder woonden jullie in Newton. Jij bent vooral beïnvloed door het werk van Johannes Vermeer, die met 'Het melkmeisje' en 'Meisje met de parel' eeuwige roem vergaarde.

In Parijs volgde je samen met Jean-Léon Gérôme kunststudies. Terug in Boston studeerde je opnieuw aan de Cowles Art School, samen met jouw vriend, de schilder Joseph DeCamp, een leerling van de flamboyante Frank Duveneck, die na het overlijden van zijn vrouw Elizabeth Boott geen enkel kunstwerk meer kon maken. Je was vooral als portretschilder succesvol en je maakte o.a. portretten van de presidenten Stephen Grover Cleveland en John Calvin Coolidge jr., die op zijn 60-ste door een hartaanval overleed.

Je was deelgenoot van de impressionistisch geladen Bostonse School en je was beroemd door jouw aparte aandacht voor licht en detail. Je schilderde vaak geïdealiseerde, bloedmooie jongedames in schitterende interieurs. Van 1906 tot 1913 was je leraar aan de Museumschool in Boston. In 1909 schilderde je 'Girl combing her hair', wat extreem schilderkundig is. 'The Figurine' uit 1921 is ook van een enorm hoge kwaliteit, terwijl 'Tea Leaves' uit 1909 directe verlichting veroorzaakt. Je maakte echt weergaloos schitterende, soft-erotische portretten van mooie vrouwen.

In 1941 overleed je door een hartaanval, terwijl je jouw vrouw aan het schilderen was, in de huiskamer aan de Montvale Road in Newton. Je werd 72 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 28 december 2017


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 2 stemmen 41Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
29 december 2017
Ben blij dat je deze fijnschilder en lichtkunstenaar hier voor het voetlicht haalt. Wat een pracht, wat een precisie, wat een sensitiviteit! Benieuwd welke andere kunstenaars we dankzij jouw letterlicht van onder het stof der tijd vandaan zien krabbelen..

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)